KINDERDIJK – Scheepsbouwer IHC heeft vrijdag 31 maart 2017 op de scheepswerf in Krimpen aan den IJssel een nieuw baggerschip te water gelaten. Het schip ligt inmiddels bij IHC in Kinderdijk om daar afgebouwd te worden. De SHANTI SAGAR 17 – gestandaardiseerde sleephopperzuiger van 8.000m3 is de eerste van twee Beagle® 8 sleephopperzuigers voor Adani. Het tweede schip, de SHANTI SAGAR 18, wordt in juli 2017 te water gelaten.

“De tewaterlating van deze eerste Beagle® sleephopperzuiger is een belangrijke mijlpaal voor ons,” zegt Dave Vander Heyde, CEO van IHC. “De IHC Beagle® serie is ontworpen met een aantal standaardfuncties, waaronder high performance baggerpompen, een innovatieve rompvorm en een ergonomisch ontworpen brug lay-out en consoles. Door het modulaire ontwerp kunnen de schepen – zowel tijdens de bouw als in een later stadium – worden aangepast aan specifieke behoeften,” voegt hij eraan toe. “Zo zal de SHANTI SAGAR 17 worden ingezet voor baggerwerkzaamheden op uitdagende grondsoorten, en wordt daarom uitgerust met een zwaardere sleepkop en een verhoogd voortstuwingsvermogen. Dit type baggerschip past bij het gewenste profiel van Adani, het grootste private havenbedrijf van India, daarom besloot het bedrijf om vorig jaar twee Beagle® 8 schepen te bestellen.”

Juiste moment
Col. Vinod George, Chief Operating Officer, Dredging and Reclamation bij Adani Group zegt: “In 2005 hebben we onze eigen baggerdivisie opgericht, en bouwden een vloot van 16 baggerschepen op, waarvan IHC onze belangrijkste leverancier is. IHC heeft ons ook geholpen om baggerervaring op te bouwen door het geven van trainingen en leveren van diensten. Voor ons kwam de ontwikkeling van deze gestandaardiseerde reeks sleephopperzuigers op het juiste moment. We waren op zoek naar een zeer productief en betrouwbaar baggerschip zonder overbodige kenmerken. Kostenefficiëntie is het belangrijkste criterium als we ons baggermaterieel selecteren en dit schip sluit perfect aan bij onze eisen!”

Verschillende innovaties
Elke Beagle® 8 is uitgerust met IHC’s Trailspeed Controller (TSC) en Eco Pump Controller (EPC). De door IHC ontwikkelde controller zorgt voor een constante snelheid tijdens het baggeren, wat leidt tot hogere gemiddelde productieresultaten en een consistentere mengselsamenstelling. De EPC vermindert overmatige cavitatie, slijtage en brandstofverbruik. Eenvoudige bediening van de sleephopperzuiger wordt mogelijk gemaakt door de Intuitive Hopper Controle Chair (IHCC). De ergonomische stoel is uitgerust met bedieningen in de armleuningen, waarmee de operator het volledige baggerproces kan uitvoeren.

Foto’s: Peter Stam en IHC.

de te water lating van de Shanti Sagar bij IHC Merwede

de te water lating van de Shanti Sagar bij IHC Merwede