ALBLASSERDAM – De fijnstofzuiger die eind 2016, in de vorm van een zeecontainer, werd geplaatst langs De Helling / Ruigenhil in Alblasserdam is vrijdag 31 maart 2017 weggehaald. De container zou in de weg staan voor werkzaamheden aan blusleidingen van de tunnel die binnenkort gaan plaatsvinden. De luchtzuiveringsinstallatie is vrijdag opgeladen en staat de komende twee maanden op het Rijkswaterstaatterrein aan de Crezeepolder in Hendrik-Ido-Ambacht. Het luchtmeetpunt dat ook langs de Ruigenhil staat, kan wel blijven staan.

De fijnstofzuiger werd in december 2016 geplaatst met een subsidie van 100.000 euro. Dinsdag 21 maart 2017 stelde Marko Stout van de D66 vragen aan wethouder Arjan Kraijo over de installatie, omdat deze wel in gebruik was genomen, maar nog niet op stroom was aangesloten en dus nog niet werkte.

“We hebben twee weken geleden de officiële inwerkingstelling gehad door Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven en wat blijkt: dat ding werkt nog niet. Ik vind dat eigenlijk een grote blamage. Ik vind niet dat dat kan,” stelde Stout dinsdagavond 21 maart 2017 tijdens de commissievergadering van de Alblasserdamse gemeenteraad.

Portefeuillehouder Arjan Kraijo zei de verbazing van Stout, dat de installatie nog steeds niet was aangesloten, te delen. Kraijo: “Ik deel de verbazing. Dit is ook een onderwerp van gesprek binnen de organisatie, dat we blijkbaar niet in staat zijn om daar adequaat en op een snelle manier op te reageren. Er worden voortdurend nieuwe drempels, drempeltjes of vermeende drempels geïdentificeerd die eerst weggewerkt dienen te worden, om hem daadwerkelijk te kunnen aansluiten.” Kraijo beloofde een memo te sturen met nadere toelichting.

Eerder deze maand werd al bekend dat de fijnstofzuiger voor een optimale werking op de tunnelbak van de Noortunnel moet staan. Rijkswaterstaat houdt dit echter in verband met brandgevaar tegen. Meer daarover is in dit artikel te lezen.

Over ongeveer twee maanden wordt de luchtzuiveringsinstallatie weer naar Alblasserdam getransporteerd. Of de installatie in de tussentijd in Hendrik-Ido-Ambacht wel op stroom wordt aangesloten, is nog niet duidelijk.

 

 

 

De ‘fijnstofzuiger’ op de nieuwe, tijdelijke locatie.