ALBLASSERDAM – De kinderen uit de achttien groepen van Integraal Kind Centrum (IKC) De Twijn (Voormalige basisscholen De Boeg en De Loopplank) in Alblasserdam hebben afgelopen week zwerfafval opgeruimd in Alblasserdam. Dit hebben zij gedaan in het kader van het afval- en duurzaamheidsproject #RESO:  RuimEsSamenOp. Dit project heeft Stichting Vrienden van De Twijn en organisatie Samen Meer Waarde het Alblasserdamse Kindcentrum aangeboden. Vooralsnog zijn de wijken rondom de Pieter de Hoochplaats en de Parallelweg in Alblasserdam zo goed als afvalvrij.

De week van het opruimen viel in de week van de Landelijke Opschoondag. Een dag die mensen stimuleert om zwerfafval op te ruimen. De kinderen waren verbaasd en onder de indruk van de hoeveelheid en soorten afval dat zij vonden.

Bewust maken
Het doel van het #RESO-project is om de kinderen, de ouders en de leerkrachten meer bewust te maken van het gedrag met betrekking tot afval. De kinderen van De Twijn hebben in de twee weken voorafgaande aan de grote opruimactie geleerd over afval en wat dit voor het milieu betekent.

Excursie
Daarnaast is iedere groep op excursie geweest bij bedrijven die bezig zijn met het scheiden van afval en op een zo duurzaam mogelijke wijze werken, zoals Kringloopwinkel Opnieuw & Co in Papendrecht, ophaaldienst van HVC, McDonald’s Alblasserdam, Zon & Zo uit Alblasserdam, Ford Wensveen Alblasserdam en het LexLab in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Eén van de groepen heeft op school proeven gedaan voor zuiver water onder leiding van Karel Thieme.

De laatste en vierde week van het project staat in het teken van het maken van creaties met allerlei soorten afval. Al deze creaties komen samen in één groot kunstwerk dat later onthuld zal worden door wethouder Arjan Kraijo.

Afvalvrije school
Het #RESO-project is ook direct de start naar het toewerken naar een afvalvrij IKC De Twijn. Dat betekent dat de school het afval gaat scheiden, want gescheiden afval wordt milieuvriendelijker verwerkt dan restafval. En het afval op school moet verminderen, zodat de totale hoeveelheid afval afneemt. Een streven met als beoogd resultaat: winst voor het milieu, lagere afvalkosten en enthousiaste leerlingen, leerkrachten, ouders en omwonenden.