ALBLASSERDAM – De politie heeft vrijdagmiddag 24 maart 2017 een rollerbankcontrole gehouden op de carpoolplaats bij de Brug over de Noord in Alblasserdam. 35 scooters en brommers werden op een testbank gecontroleerd op de maximumconstructiesnelheid. Vijftien bestuurders kregen een boete, omdat hun scooter harder kon dan is toegestaan. Met name de snorscooters bleken veel harder te kunnen dan wettelijk is toegestaan. In Alblasserdam werd bekeurd vanaf een overschrijding van ongeveer 10 kilometer per uur.

WOK
Dertien scooters kregen een zogenoemde WOK-status (Wachten op keuren). Dit houdt in dat de scooterrijders niet meer op hun voertuig mogen rijden totdat zij hun scooter hebben laten keuren bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). 13 bestuurders moesten vrijdag dus hun weg lopend vervolgen om binnenkort een herkeuring (65 euro) in te plannen bij de RDW. Pas als het voertuig weer aan alle wettelijke eisen voldoet, mag er weer op worden gereden. Twee bestuurders konden met wat technische aanpassingen de constructiesnelheid ter plekke verlagen. Zij kregen wel een boete, maar geen WOK-status.

Tegen verkeer in
Verder kregen twee personen een boete, omdat zij tegen het verkeer in reden op de Brug over de Noord. Het tweetal wilde op die manier de controle ontlopen. Tot slot werd er een waarschuwing gegeven voor een band met weinig profiel.

Kwetsbaar
Bromfietsers / scooterrijders zijn een kwetsbare groep. Slechts één procent van de deelnemers aan het verkeer rijdt op een brom- of snorfiets. Toch zorgen zij, volgens het Openbaar Ministerie, voor tien procent van alle dodelijke slachtoffers in het verkeer. En zorgen zij voor twintig procent van alle gewonden in het ziekenhuis. Is een brommer, scooter of snorfiets opgevoerd? Dan is de kans op een ongeval én aanzienlijke schade, nog groter. De maximum constructiesnelheid is voor een snorfiets maximaal 25 km/uur. Voor een bromfiets en scooter is die maximaal 45 km/uur.