ALBLASSERDAM – Inwoners van Alblasserdam kunnen zaterdag 25 maart 2017 van 10.00 tot 12.00 gratis compost ophalen. De Damdorpers moeten wel zelf zakken of een aanhanger (afgedekt met zeil of net) meenemen. De ophaallocaties zijn ter hoogte van de parkeerplaats volkstuinen aan het einde van de Plantageweg en ter hoogte van de parkeervakken aan het einde van de Waalsingel. Gemeente Alblasserdam en HVC willen de inwoners met deze actie bedanken voor het scheiden van gft- en groenafval. Dit afval vormt de basis voor compost en groen gas.

Afval scheiden
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo groente, fruit –en tuinafval per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak. Een volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan 15 tot 20 kilo compost. Dit levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen.

Voordelen van compost
Compost is een goede grondstof voor de bodem. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat het bodemziekten tegen.