ALBLASSERDAM – Marko Stout van D66 Alblasserdam vindt het een ‘grote blamage’ dat het nieuwe luchtfilter dat eind 2016 langs de Ruigenhil in het Damdorp is geïnstalleerd nog steeds niet werkt. “We hebben twee weken geleden de officiële inwerkingstelling gehad door Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven en wat blijkt: dat ding werkt nog niet. Ik vind dat eigenlijk een grote blamage. Ik vind niet dat dat kan,” stelde Stout dinsdagavond 21 maart 2017 tijdens de commissievergadering van de Alblasserdamse gemeenteraad.

Het luchtfilter, ook wel de fijnstofzuiger genoemd, werd eind vorig jaar voor 100.000 euro aangeschaft en geplaatst. Dit werd gedaan met een subsidie. Voorwaarde hiervoor was dat het filter er voor eind 2016 zou staan. Het filter is bedoeld om fijnstof uit de lucht te halen en om te zetten in grovere deeltjes.

Zonnepanelen
D66-er Stout vervolgde: “Het gaat om één snoertje waar 220 volt op gezet moet worden. We hebben een goeie firma in ons dorp die goede zonnepanelen levert. Als we er twee of drie panelen opleggen, heeft dat ding ook voldoende stroom. Ik snap werkelijk niet waarom dat luchtfilter nog niet draait. Daarnaast ben ik benieuwd of we geen risico lopen met de subsidie die we hiervoor krijgen. In het vorige stuk stond dat het filter werkend opgeleverd moest worden.”

Drempels
Portefeuillehouder Arjan Kraijo zei de verbazing van Stout, dat de installatie nog steeds niet is aangesloten, te delen. Kraijo: “Ik deel de verbazing. Dit is ook een onderwerp van gesprek binnen de organisatie, dat we blijkbaar niet in staat zijn om daar adequaat en op een snelle manier op te reageren. Er worden voortdurend nieuwe drempels, drempeltjes of vermeende drempels geïdentificeerd die eerst weggewerkt dienen te worden, om hem daadwerkelijk te kunnen aansluiten.”

Memo
Op de aansluitende vraag van CDA-raadslid Arie van ’t Zelfde wat voor drempels en drempeltjes dat dan precies zijn, antwoordde de wethouder dat hij die in een memo aan de raad nader zal toelichten.

Tunnelbak
Eerder deze maand werd al bekend dat de fijnstofzuiger voor een optimale werking op de tunnelbak van de Noortunnel moet staan. Rijkswaterstaat houdt dit echter in verband met brandgevaar tegen. Meer daarover is in dit artikel te lezen.