ALBLASSERDAM – In Alblasserdam zijn nog zo’n zeventig extra reanimerende burgerhulpverleners nodig. De burgerhulpverleners worden bij een reanimatiemelding via hun telefoon opgeroepen om naar een bepaalde locatie in hun wijk te gaan om hulp te verlenen. Momenteel zijn 170 vrijwilligers aangesloten bij ‘HartveiligWonen’. “We willen graag dat dit er minimaal 240 worden,” vertelt Maaike van der Ende namens HartveiligWonen.

De vrijwilligers die nu ‘ actief ’ zijn voor HartveiligWonen zijn oproepbaar om te kunnen reanimeren/defibrilleren met een AED.  Maaike legt uit: “Zodra de meldkamer een ambulance alarmeert voor een reanimatie, gaat automatisch ook een signaal naar HartveilgWonen. Vrijwilligers in de buurt van het slachtoffer krijgen vervolgens een oproep via hun mobiele telefoon. Indien de vrijwilliger aangeeft beschikbaar te zijn volgt verdere informatie via een SMS bericht en/of via de app van HartveiligWonen.”

Snel
Snelle hulpverlening in de eerste zes minuten na een hartstilstand zijn volgens Van der Ende van cruciaal belang om de kans op overleven te vergroten. “Hoe gezond of sportief je ook leeft, een hartstilstand kan iedereen op elk tijdstip en elke plek treffen. Acute hulpverlening is van cruciaal belang. Het lukt een ambulance echter niet altijd om binnen zes minuten bij een slachtoffer te zijn. Daarom is het van levensbelang dat er mensen in de omgeving zijn die zich direct kunnen inzetten voor het slachtoffer,” vertelt Van der Ende.

HartveiligWonen
HartveiligWonen werft en faciliteert vrijwilligers en AED’s (Automatische Externe Defibrillator) voor reanimatie binnen 6 minuten in heel Nederland. Lokale werkgroepen spelen hierin een belangrijke rol. In samenwerking met de gemeente is er sinds oktober 2016 ook een werkgroep in Alblasserdam gestart: HartveiligWonen Alblasserdam. Zij zijn de drijvende kracht achter het versterken van het netwerk van vrijwilligers en AED’s binnen Alblasserdam.

15 AED’s
De gemeente levert binnenkort een belangrijke bedrage aan Alblasserdam door 15 geconditioneerde buitenkasten voor AED’s te sponsoren.

Cursus / training
Om te mogen reanimeren is een training of reanimatie/AED cursus nodig. Deze cursus wordt in Alblasserdam aangeboden door EHBO- vereniging Alblasserdam en Stichting Reanimatie Alblasserwaard.  EHBO-vereniging Alblasserdam geeft op 28 maart een reanimatie/AED cursus. De kosten hiervan zijn: Voor een volledige opleiding € 32.50. Voor een herhalingscursus € 15,-. Aanmelden kan via www.ehbo-alblasserdam.nl of secretariaat_ehbo_alblasserdam@live.nl Stichting Reanimatie Alblasserwaard organiseert de komende weken ook cursussen. Aanmelden kan via de website www.reanimatie-alblasserwaard.nl. De kosten hiervan zijn: Voor een volledige opleiding € 25,-. Voor een herhaling € 10,-.

Aanmelden HartveiligWonen
Aanmelden als vrijwilliger voor HartveiligWonen in Alblasserdam kan via www.hartveiligwonen.nl. Op deze website is het ook mogelijk om een AED aan te melden.

HartveiligWonen Alblasserdam is op Facebook te volgen via deze pagina.