ALBLASSERDAM – Wethouder Arjan Kraijo plaatst donderdag 16 maart 2017 om 15.00 uur de eerste nestkast voor spreeuwen op sportpark Souburgh in Alblasserdam. De gemeente Alblasserdam gaat spreeuwen inzetten om kale plekken op sportvelden op Sportpark Souburgh te voorkomen. Deze vogels leven van insecten die momenteel de grasvelden op Sportpark Souburgh kapot eten.

Arjan Kraijo: “Door het sportpark tot een aantrekkelijke verblijfplaats voor spreeuwen te maken, beschermen we het grasveld op een biologische manier in plaats van de insecten met vergif te bestrijden. Bovendien bevorderen we de groei van het aantal spreeuwen die sinds jaren achteruit gaat. Zo slaan we twee vliegen in een klap!” In totaal komen er 25 nestkasten op het sportpark.

Natuur- en Vogelwacht volgt de spreeuwen
Leden van de vogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht De Alblasserwaard gaan de spreeuwen in de nestkasten in de gaten houden en doen ringen om de poten van de jonge vogels. Zo hopen zij meer te weten te komen over deze vogels. Het aantal spreeuwen is sinds de jaren 80 in heel Noord- en West-Europa met 50 procent afgenomen. Intensivering van landbouw, uitbreiding van stedelijk gebied en afname van broedgelegenheid hebben dit mede veroorzaakt. De nestkasten op het sportpark zorgen naar verwachting weer voor een toename van het aantal spreeuwen in Alblasserdam.