ALBLASSERDAM – Het wapen dat in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 maart 2017 werd aangetroffen op het parkeerterrein langs het Zuiderstek in Alblasserdam, was een balletjespistool. Dat laat de politie maandag 13 maart 2017 weten. Aanvankelijk ging de politie er vanuit dat het om een echt vuurwapen ging. Het balletjespistool werd aangetroffen na twee vechtpartijen in uitgaansgelegenheden The Abbey en ’t Stekje op de Dam in Alblasserdam. Bij deze vechtpartijen raakten mensen gewond en werden twee auto’s vernield.

Ook bij de politie is het verhaal nog niet helemaal duidelijk, doordat er meerdere verhalen zijn en er sprake was van twee vechtpartijen. Een woordvoerster van de politie vertelt: “Rond middernacht kregen we een melding van een vechtpartij op de Dam. Onderweg daarnaartoe komen agenten langs tankstation De haan en worden daar gewenkt door een groepje jongeren. Die zijn geëmotioneerd en vertellen betrokken te zijn geweest bij een vechtpartij in ’t Stekje waarbij de auto’s zijn vernield.”

De woordvoerster vervolgt: “Een kwartier later worden de agenten weggeroepen vanwege een vechtpartij in The Abbey. Dit is tussen een bezoeker en een portier. Die bezoeker heeft waarschijnlijk een gebroken neus en een paar losse voortanden. Dit blijkt achteraf los te staan van de vechtpartij in ‘t Stekje. Even verderop wordt later een wapen aangetroffen. Dat blijkt een balletjespistool. Er is niemand aangehouden.”

Omdat er bij de meldingen al bleek dat er mogelijk sprake was van een vuurwapen, kwamen tien politievoertuigen met spoed ter plaatse. Agenten droegen voor hun veiligheid tijdens deze melding de zogenoemde ‘zware vesten’.

Burgemeester Jaap Paans liet maandag al weten later deze week in gesprek te gaan met de horecaondernemers in Alblasserdam om te praten over beide incidenten.