ALBLASSERDAM – Met een investering van vijf miljoen euro in een aantal ‘fijnstofzuigers’ bij de Noordtunnel bij Alblasserdam kan de luchtkwaliteit in Alblasserdam enorm verbeteren. Dat stelt ENS Technology, leverancier van de luchtzuiveringsinstallatie die onlangs langs de Ruigenhil is geplaatst. Rijkswaterstaat is echter tegen de plaatsing van dergelijke ‘stofzuigers’ bij de tunnel. “In dit specifieke geval zou bij een brand in de tunnel de filter aan de tunnelmond een aanzuigende werking kunnen hebben met fatale gevolgen van dien voor de aanwezigen in de tunnel,” stelt Hanneke Derksen  van Rijkswaterstaat.

Afgelopen week was D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven op bezoek in Alblasserdam. Het bezoek stond in het teken van oplossingen die moeten zorgen voor schonere lucht en een schoon milieu in Alblasserdam en de regio. Samen met D66-raadsleden Ramon Pardo en Marko Stout, burgemeester Jaap Paans en andere collega’s presenteerde wethouder Arjan Kraijo de nieuwe luchtzuiveringsinstallatie of ‘fijnstofzuiger’, bij de Ruigenhil aan mevrouw Van Veldhoven, tweede op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Fijnstofzuiger
De fijnstofzuiger die dit jaar langs De Helling / Ruigenhil is gezet, is een proefopstelling. De installatie staat in een zeecontainer en bestaat uit drie ventilatoren die 9000 kuub lucht per uur opzuigen en uitblazen. Tijdens dit proces wordt fijnstof door elektrisch geladen en omgevormd tot grover stof dat afgevangen kan worden. Per jaar wordt met één container ongeveer 500 kilo fijnstof uit de lucht gehaald. Voor de proefopstelling werd 100.000 euro betaald. Volgens leverancier ENS Technology wordt het pas echt effectief als er aan beide kanten van de Noordtunnel op de tunnelbak nog een aantal andere stofzuigers gezet worden. “Een kwart van de fijnstofvervuiling in Alblasserdam is afkomstig van de snelweg. Er is dus echt winst te behalen. De installatie die er nu staat is lang niet voldoende. Dit is meer voor de bewustwording.” Om aan beide kanten extra stofzuigers te plaatsen is er volgens ENS in het totaal vijf miljoen euro nodig. ENS Technology stelde aan wethouder Kraijo voor om eens te praten met de eigenaar van tunnel. Die maakt volgens ENS jaarlijks 20 miljoen euro winst en moet een deel van die winst gaan naar gezondere lucht.

Rijkswaterstaat
Aanvankelijk was het ook de bedoeling dat de testopstelling op de tunnelbak zou komen, omdat de installatie daar het meeste effect heeft, maar daar stak Rijkswaterstaat een stokje voor. De container zou daar te gevaarlijk zijn. Hanneke Derksen van Rijkswaterstaat legt uit: “Rijkswaterstaat kan geen installatie laten plaatsen boven op de ingang van de tunnel omdat we de veiligheid van de gebruikers van de tunnel zoveel mogelijk willen waarborgen. Dit is ook zo vastgelegd in de tunnelwet. In dit specifieke geval zou bij een brand in de tunnel de filter aan de tunnelmond een aanzuigende werking kunnen hebben met fatale gevolgen van dien voor de aanwezigen in de tunnel.  Daarom staat de filter een klein stuk buiten de tunnel. Als er meer ideeën zijn dan willen we die ook graag in overweging nemen.”

Raadswerkgroep
Deze ‘fijnstofzuiger’ is één van de resultaten van de raadswerkgroep lucht die na de raadsverkiezingen van 2014 is ingesteld. Op initiatief van D66 Alblasserdam werkt deze raadsbrede werkgroep samen met het college aan acties die de slechte luchtkwaliteit in ons dorp en in de regio moeten verbeteren. De lucht in Alblasserdam is één van de meest vervuilde van Nederland, hoewel deze volgens de normen van de Rijksoverheid wel aan de gestelde normen voldoet. Woordvoerster Derksen: “De fijnstofuitstoot in dit gebied valt binnen de normen. Maar Rijkswaterstaat is zeker bereid om met de gemeente verdere mogelijkheden te bespreken en nieuwe ontwikkelingen te faciliteren zolang dit niet ten koste gaat van de veiligheid in de tunnel en er geen extra overlast op de wegen ontstaat.”

Gezondheid centraal
D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven  vindt een lobby richting de Rijksoverheid ‘zeer nodig’, aangezien, volgens haar, gezondheid in het kabinetsbeleid nog van secundair belang is. “De huidige normen voor fijn- en stikstof zijn niet gebaseerd op de gezondheidsnormen van de World Health Organisation (WHO). Wat D66 betreft worden de normen aangescherpt zodat gezondheid wel centraal komt te staan”, aldus de politica.

Van Veldhoven vervolgt: “We ademen deze vervuilde lucht elke dag in. Mensen die nog nooit een sigaret hebben opgestoken, worden hierdoor geconfronteerd met ziektes als longkanker. Elke dag belanden meer dan 40 mensen in het ziekenhuis door luchtvervuiling”.

Actieplan Gezonde Lucht
Om luchtvervuiling landelijk en in samenwerking met gemeenten aan te pakken, presenteerde Van Veldhoven vorige maand het Actieplan Gezonde Lucht. D66 is volgens haar de enige partij die plannen voor luchtkwaliteit zodanig heeft uitgewerkt. De partij wil het makkelijker maken om investeringen te doen in maatregelen die schone lucht bevorderen. Het huidige kabinet maakt het nog vaak onnodig lastig om de benodigde maatregelen te nemen en investeringen te doen.

Meetpunt
Omdat de testopstelling van de ‘fijnstofzuiger’ nu naast het fijnstofmeetpunt staat, moet eerst onderzocht worden welke effecten dit heeft op de meetresultaten. Zodra dat bekend is, zal er stroom naar de fijnstofzuiger worden gelegd, zodat het apparaat, dat 1200 watt per uur verbruikt, aangezet kan worden.