ALBLASSERDAM – Jan Nieuwenhuis (74) en Lies Nieuwenhuis – Kuiper (72) uit Alblasserdam zijn deze week vijftig jaar getrouwd. Het echtpaar werd vrijdag 10 maart 2017, in hun appartement aan de Oost-Kinderdijk, vereerd met een bezoek van burgemeester Jaap Paans, die als cadeau een bos bloemen overhandigde. Zowel meneer als mevrouw Nieuwenhuis zijn bij veel Alblasserdammers bekend. Jan onder meer als brandweercommandant en Lies als raadslid voor de VVD. Beiden werden enkele jaren geleden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Almelo
Meneer werd geboren in Almelo en mevrouw in Beverwijk. Het tweetal leerde elkaar kennen op een feestavond in Almelo. “In februari 1963. Het was erg koud. -17 graden,” herinnert mevrouw zich. In 1967 gaven de twee elkaar het jawoord. Na eerst in Almelo gewoond te hebben, verhuisde het echtpaar, dat inmiddels twee dochters had gekregen, naar Hardenberg. “Daar ben ik begonnen bij de vrijwillige brandweer,” vertelt meneer, die in die tijd bij de Rijksgebouwendienst werkte.

Commandant
Jan Nieuwenhuis vervolgt: “We zijn naar Alblasserdam gekomen om twee redenen. Eén was: onze oudste dochter wilde studeren en dit kon goed in de buurt van Rotterdam en twee: er kwam een mooie functie vrij, waarbij ik voor vijftig procent voor Bouw en Woningtoezicht en voor vijftig procent als commandant van de vrijwillige brandweer in Alblasserdam aan de slag kon.”

Eénmaal verhuisd, maakte het echtpaar al snel actief deel uit van de Alblasserdamse samenleving. Jan: “Het was anders, maar iedere omgeving heeft zijn eigen bekoring.”

In de politiek
Mevrouw Nieuwenhuis werd in Alblasserdam verslaggever bij weekblad De Klaroen, om zich vervolgens aan te sluiten bij een politieke partij. Ze vertelt hierover: “Hierdoor leerde ik Alblasserdam snel kennen. Ik maakte onder meer de verslagen van de gemeenteraadsvergaderingen voor De Klaroen. Daardoor kreeg ik interesse in de politiek. In 1985 / 1986 werd ik lid van de VVD. Eerst was ik secretaresse bij VVD Alblasserdam / Nieuw-Lekkerland en later werd ik gevraagd als raadslid. Ik ben van 1991 tot 2006 raadslid geweest.”

Functies
Zowel meneer als mevrouw Nieuwenhuis hadden naast hun eerder genoemde bezigheden, ook tal van (bestuurlijke) functies. Zo was mevrouw onder meer voorzitter van de Stichting Openbaar Onderwijs in Alblasserdam. Daarnaast was zij bestuurder op het Willem de Zwijger College en bij Landvast. Meneer was jarenlang juryvoorzitter van de jeugdbrandweer. Daarnaast gaf hij les bij Prefire, dat tegenwoordig Quinton Brandbeveiliging heet.

Vakantie
Inmiddels doen Jan en Lies het rustiger aan en genieten zij regelmatig van vakanties in Frankrijk en Slowakije. Verder zijn de twee wekelijks te vinden in de sportschool in Alblasserdam.

Feest
Het echtpaar, dat twee dochters en vier kleinkinderen heeft, heeft het gouden jubileum vrijdag gevierd met een etentje met de familie.