ALBLASSERDAM  – Mensen die hun bak bij het gemeentehuis achterlaten, snijden zichzelf in de vingers, dat stelt woordvoerster Pauline Schilthuizen van de gemeente Alblasserdam. “Hun grijze container wordt nog maar één keer in de maand geleegd. Als ze daar ook het afval in doen dat in de oranje container hoort, zal die veel sneller vol zijn. En ook als ze al gebruik kunnen maken van een ondergrondse container, zullen ze vaker moeten lopen,” aldus Schilthuizen in reactie op de protestactie van diverse Alblasserdammers om aanstaande maandag hun nieuwe plasticafvalbak naar het gemeentehuis te brengen.

Schilthuizen vervolgt: “We hebben er begrip voor dat het voor sommige inwoners lastig is dat ze nu vier containers in hun tuin hebben. Maar dat is tijdelijk. We werken er hard aan om het hele dorp nog dit jaar van ondergrondse containers te voorzien zodat we weer terug kunnen naar drie bakken. (de bak voor grijs afval vervalt dan, red.) We hebben niet gewacht tot alle ondergrondse containers geplaatst zijn omdat we zagen dat er nu al veel meer plastic, drinkpakken en metaal wordt aangeboden dan restafval. Daarom hebben we onze inzameling daar nu al, als service, op aangepast.”

Wethouder Peter Verheij vult aan: “Met de oranje container maken we het mensen gemakkelijker om afval te scheiden. Het ‘oranje’ afval wordt nu ook vaker opgehaald. We vragen inwoners dan ook begrip voor deze overgangssituatie. Overigens is de invoering van deze container een uitwerking van het grondstoffenplan waarmee de gemeenteraad vorig jaar unaniem heeft ingestemd. Naast de protesten horen we gelukkig ook heel veel tevreden reacties van inwoners die juist blij zijn met de oranje bak en graag meewerken aan een goeie afvalscheiding. Daarbij is ons doel: terug naar 100 kg restafval per inwoner per jaar en 75% hergebruik van grondstoffen.”