KINDERDIJK – Scheepsbouwer IHC is een contract gegund voor het ontwerp, de bouw en levering van de Spartacus, een zelfaangedreven snijkopzuiger van 44,180kW met een lengte van 164 meter, voor DEME in België. Het concept en basisontwerp voor deze megasnijkopzuiger werd gedaan in nauwe samenwerking met DEME, Vuyk Engineering Rotterdam (een 100% dochter van IHC) en IHC.

De SPARTACUS zal ‘s werelds eerste LNG-aangedreven (vloeibaar aardgas) snijkopzuiger zijn en volgt na de opdracht voor de eerste LNG-aangedreven sleephopperzuigers MINERVA en SCHELDT RIVER en de ‘LNG-ready’ BONNY RIVER, die momenteel in aanbouw zijn op de scheepswerven van IHC.

De vier hoofd dieselmotoren kunnen varen op LNG, dieselolie voor de zeescheepvaart (MDO) en zware olie (HFO), en de twee hulpmotoren hebben dual fuel technologie. Het is gebleken dat de toepassing van LNG op sleephopperzuigers een zeer complexe puzzel is. In nauwe samenwerking met DEME, zijn de twee organisaties erin geslaagd om alle stukjes in elkaar te passen. De SPARTACUS zal profiteren van deze gezamenlijke inspanning en dit toekomstgerichte denken en vormt een nieuwe mijlpaal in de industrie.

Deze milieuvriendelijke snijkopzuiger krijgt ook andere innovaties aan boord, zoals een warmteterugwinningsysteem dat warmte uit uitlaatgassen omzet in elektrische energie. Het controlepaneel is ingericht voor éénmansoperatie. Het schip krijgt een robuuste cutterladder en kan een baggerdiepte van 45 meter bereiken.

Meest complexe snijkopzuiger ooit
“We kunnen stellen dat deze snijkopzuiger de grootste en meest complexe is die IHC ooit heeft gebouwd,” aldus IHC CEO Dave Vander Heyde. “De combinatie van kracht, grootte en innovaties maakt het een ware uitdaging om te bouwen. We zijn trots en vereerd dat DEME opnieuw vertrouwen stelt in ons. Ook willen we hen bedanken voor de mogelijkheid om ‘s werelds eerste LNG-aangedreven cutterzuiger te bouwen. We zijn blij om te merken dat de strategie van IHC, die zich richt op het ontwikkelen en produceren van equipment en geïntegreerde schepen met hoge toegevoegde waarde, vruchten begint af te werpen. De gigantische krachten van deze cutterzuiger weten te beheersen via onze high-tech apparatuur en systemen is eens te meer een bewijs daarvan.”

De SPARTACUS onderstreept DEME’s commitment om groene initiatieven te stimuleren. “Deze cutter wordt een belangrijke benchmark voor de industrie en een grote stap in de richting van beperking van de milieu-impact van onze schepen,” zegt Head of Construction and Conversion Jan Gabriel.

Foto’s: IHC.