ALBLASSERDAM – Een 70-jarige man uit Alblasserdam is vrijdag 24 februari 2017, door de politierechter in Dordrecht, veroordeeld tot een geldboete van 750 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor acht maanden. De Damdorper reed op 3 december 2016 met vier keer te veel alcohol in zijn bloed over de Randweg in zijn woonplaats. De man werd rond 2.40 uur door de politie langs de kant gezet. Een blaastest wees uit dat de zeventiger een alcoholgehalte had van 865 microgram per liter uitgeademde lucht blies.

“Ik had een taxi gebeld, maar die kwam niet meer, omdat het te laat was. Ik ben toen toch in de auto gestapt. Vanaf het moment dat ze me hebben aangehouden, heb ik geen alcohol meer gedronken,” vertelde de Alblasserdammer.

Eis
De officier van justitie eiste een geldboete en een ontzegging van de rijbevoegdheid. “Meneer nam bij zijn aanhouding totaal geen verantwoordelijkheid. Hij stelde dat het de schuld is van de politie dat hij zijn kleinkinderen nu niet meer kan ophalen met de auto. Dat heeft meneer echter volledig aan zichzelf te wijten. Hij reed met vier keer te veel alcohol op in een auto. Ik eis een boete van 750 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 maanden.”

Ik heb een klein pensioen
“Maar dat kan ik nooit betalen. Ik ben nu bezig met het betalen van meer dan duizend euro voor een keuring of cursus bij het CBR. Ik heb maar een klein pensioen en heb de afgelopen tijd daarom maar bij mijn zus gegeten. Kan ik de boete ook in termijnen betalen?,” vroeg de man zich af.

De officier van justitie vertelde dat er inderdaad in termijnen betaald mag worden en dat de betaling die aan het CBR is gedaan, in principe losstaat van de strafzaak. OVJ: “Dat is een maatregel vanuit het bestuursrecht en dit is strafrecht. Toch heb ik er in mijn eis wel rekening mee gehouden. Normaal zou ik een geldboete van 950 euro eisen.”

Uitspraak
De rechter deed direct uitspraak en legde een boete op van 750 euro, die in 5 termijnen betaald mag worden. Daarnaast is de man acht maanden lang zijn rijbewijs kwijt, met aftrek van de tijd dat hij het ‘pasje’ al kwijt is. Na die tijd zal er een keuring plaatsvinden en als de Damdorper daarvoor slaagt, mag hij weer de weg op.

Zowel de officier van justitie als de 70-jarige gingen direct akkoord met de uitspraak. Daarmee is de straf definitief.