ALBLASSERDAM / NIEUW-LEKKERLAND – Voor de leerlingen van de groepen 8 van de Alblasserdamse en Nieuw-Lekkerandse basisscholen was het woensdag 22 februari 2017 een bijzondere schooldag. Niet het klaslokaal maar een werkplaats, showroom, staaloven of scheepswerf vormde voor één dag hun leslokaal. De leerlingen gingen op bezoek bij technische bedrijven in de regio. Het was voor Alblasserdam de vierde keer en voor Nieuw-Lekkerland de tweede keer dat de techniekroute georganiseerd werd.

Tijdens de techniekroute brengen leerlingen in groepjes een bezoek aan twee lokale technische bedrijven om iets over het bedrijf te horen, te zien maar vooral ook zelf te doen. In Nieuw-Lekkerland gingen 129 leerlingen op bezoek bij twaalf bedrijven. De leerlingen uit Alblasserdam bezochten in het totaal ook twaalf bedrijven.

Wethouder Arjan Kraijo (Onderwijs) van Alblasserdam is erg enthousiast over de Techniekroute. “We zijn de bedrijven die hier aan meewerkten erkentelijk voor hun gastvrijheid en het enthousiasme waarmee ze hun vakmanschap aan de leerlingen hebben laten zien. Het is voor deze leerlingen een unieke kans om een kijkje in de keuken te nemen bij onze technische bedrijven. We hopen dat we een aantal van hen hebben geïnspireerd om een technische opleiding te gaan volgen want onze bedrijven kunnen jonge aanwas goed gebruiken.”

Ook wethouder Fatih Özdere van Molenwaard is enthousiast: “De eerste editie was een groot succes, zowel voor de leerlingen als voor de deelnemende bedrijven, leerkrachten en ouders. Mooi dat we het initiatief dit jaar zelfs kunnen uitbreiden.”

Doel van de Techniekroute is kinderen kennis laten maken met techniek om ze zo enthousiast te maken voor een technisch beroep. Daarnaast willen we de bekendheid met lokale bedrijven vergroten door kinderen een kijkje achter de schermen te geven.

Aan de techniekroute 2017 werkten in het totaal 24 bedrijven mee: Valk Welding, FNsteel, IHC Merwede, Ritmeester BV, Ford Wensveen, ETB De Noord, Zon&Zo, Lagersmit, Maat Transport, Hak BV, Scania Nederland BV en PMR Hydraulics, Zorgboerderij Eben-Haëzer, Autoservice Nieuw-Lekkerland, Korteland, Verhoef heftrucks, NMC, Bayards, Van Rijnsbergen, Hol Installatietechniek, Tegelhandel Boer, Bouwbedrijf Damsteegt en Match AV en Jaleco Totaal Projectafbouw.

Foto’s:  Fatih Özdere, ’t Nokkenwiel, Louisa Broens, Ford Wensveen, Piet Vat, ETB de Noord, MAAT Jasper Meerkerk, Kees dM, Cees van der Wal en Willem Schulpen.