ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam trekt 16.000 euro uit voor een toertocht en ‘De dag van de fiets’. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Zaterdag 20 mei 2017 wordt de New Energy Tour, de Dag van de Fiets én de New Energy Toertocht gehouden. De New Energy Tour is een nieuwe wielerrace voor professionals. De finish hiervan vindt plaats in Alblasserdam. Daarnaast vinden ook de start en finish van de New Energy Toertocht plaats in Alblasserdam.

Drie evenementen
De drie evenementen zijn volledig met elkaar verbonden zijn. De New Energy Tour is een nieuwe wielerrace voor professionals die onder auspiciën van de KNWU en UCI wordt verreden. De Dag van de Fiets is een evenement waar een dag lang sporten (met name fietsen en wielrennen), duurzaamheid en een gezellig feest centraal staan. De New Energy Toertocht is een tocht over verschillende afstanden voor de fietsliefhebber.

Geen medewerking aan topsport
Het college heeft unaniem besloten mee te werken aan het mogelijk maken van de activiteiten op de ‘dag van de fiets’ en de toertocht. Betreft de finishplaats voor de profkoers, was wethouder Peter Verheij (SGP) tegen. Bij topsport wordt naar zijn mening redelijke grenzen van bewegen en gezondheid overschreden en ligt de focus op extreme prestaties en de persoon van de sporters zelf. Hij vindt dit onderdeel van het evenement niet passen bij het karakter van Alblasserdam. Net als eerder bij de ZLM Tour wenst Verheij geen medewerking te verlenen aan deze onderdelen van het evenement. Daarnaast vindt hij dat er geen gemeentelijk belastinggeld besteed moet worden aan een commercieel evenement.

Op de kaart
De twee andere wethouders en de burgemeester hebben geen moeite met de finishplaats in het Damdorp. Onder meer omdat volgens hen de top –en breedtesport goed verbonden worden en omdat Alblasserdam met het evenement ‘breder op de kaart’ wordt gezet.

Finish
De finish van de profkoers vindt 20 mei waarschijnlijk plaats op het Raadhuisplein. De start van de toertocht is bij Blokweer en op het Raadhuisplein zullen diverse activiteiten plaatsvinden in het kader van de Dag van de Fiets.

16.000 euro
De kosten voor de gemeente Alblasserdam bedragen 16.000 euro. Het college zoekt hier financiële dekking voor binnen het programma ‘Actief in Alblasserdam’. Er zullen geen commerciële activiteiten worden gesteund. De extra inzet door het ambtelijk apparaat van de gemeente, voor het plaatsen van hekken en het begeleiden van het verkeer, worden doorbelast aan de organisatie. Dit geldt niet voor de toertocht en de Dag van de Fiets.

Draaiboek
De komende tijd wordt door het wielercomité van Alblasserdam en een aantal andere sportvertegenwoordigers een draaiboek opgesteld voor 20 mei.