ALBLASSERDAM – Een 27-jarige man uit Alblasserdam is door de meervoudige kamer van de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur, een geldboete van 450 euro en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 9 maanden. De Damdorper heeft zich volgens de rechtbank op 5 augustus 2015 schuldig gemaakt aan het veroorzaken van een ongeval in Oss (Noord-Brabant). De man was, naar het oordeel van de rechtbank, tijdens dit ongeval onder invloed van drugs. Verder zou hij na het ongeval,  waarbij twee fietsers gewond raakten, vol gas weg zijn gereden.

Ontkennen
De Alblasserdammer ontkende tijdens de rechtszitting fel dat hij op 5 augustus 2015 fietsster aanreed op kruising van de Berghemseweg en de Kardinaal de Jongstraat in Oss. Volgens de twintiger was hij die dag op visite bij iemand. De man opperde dat mogelijk een andere auto met hetzelfde kenteken bij de aanrijding betrokken was of dat degene die het kenteken had doorgegeven, zich had vergist. En verder stelde hij dat het verse sporenbeeld dat de politie na de aanrijding op de auto aantrof, deuken waren die al in de auto zaten toen hij de wagen kocht.

Justitie
Voor de officier van justitie was het echter klip en klaar dat de Iraakse Damdorper wel degelijk de bestuurder van de auto was die de twee fietsers letsel toebracht. “Meneer reed over de Kardinaal de Jongstraat. Bij de kruising met de Berghemseweg vermeerderde hij zijn snelheid en reed een vrouw op een fiets aan. Deze vrouw kwam op de motorkap en vervolgens op straat terecht. Door haar val kwam haar man ook ten val. Getuigen noteerden direct na de aanrijding het kenteken van de auto, nadat het slachtoffer via de motorkap op de grond was beland. Meneer werd een kwartier na het incident in de auto aangetroffen door politieagenten in het nabijgelegen Heesch. Er zat verf op de motorkap, die waarschijnlijk van de aangereden fiets afkomstig was. Verder bleek meneer onder invloed te zijn van THC (hennep),” zo schetste de officier de situatie.

Letsel
De aangereden fietsster had na het ongeval letsel in de vorm van schaafwonden en kneuzingen. De vrouw verklaarde: “Ik fietste met mijn man over de Berghemseweg en zag een donkerkleurige Volkswagen Polo van rechts komen. Ik zag dat wij het kruispunt tegelijkertijd bereikten. Ik wilde daarom stoppen maar ik dacht te zien dat de personenauto stopte en ons voor liet gaan. Op het moment dat wij doorfietsten hoorde ik de personenauto toeren maken en merkte ik dat hij toch doorreed en mij aanreed. Ik viel daarbij links voor op de motorkap/voorkant van de auto. Nadat ik aangereden was viel ik met een harde klap op de grond. Ik viel precies tussen mijn fiets en de fiets van mijn man in. Mijn man , is ook gevallen door de aanrijding met de personenauto. Ik zag nadat ik op de grond was gevallen dat de auto wegreed. Ik heb door de aanrijding veel last van mijn rug. Op mijn rug zit een grote schaafwond. Ook heb ik erg veel last van de spieren in mijn rug. Op mijn rechter bovenbeen zit ook een schaafwond en ook daar zijn mijn spieren gevoelig. Mijn rechter knie heeft ook een schaafwond en ook daar zijn mijn spieren erg gevoelig.”

Eis en verweer
Het Openbaar Ministerie eiste tijdens de rechtszitting tegen de verdachte een boete van 2.450 euro en een  rijontzegging van negen maanden voor het onder invloed, gevaar en hinder veroorzaken op de weg. De raadsvrouw van de man pleitte voor vrijspraak, omdat er niet voldoende bewijs zou zijn.

Zwaarder
De rechtbank vindt echter dat de man een nog zwaardere straf verdient, dan het Openbaar Ministerie heeft geëist en dus wel degelijk schuldig is. “Verdachte heeft door zijn gedragingen een verkeersongeval en daarmee een groot gevaar veroorzaakt voor anderen. Ondanks dat verdachte gemerkt moet hebben dat hij een aanrijding had veroorzaakt, heeft hij zich niet om de slachtoffers bekommerd. Verder weegt de rechtbank mee dat verdachte al eerder met politie en justitie in aanraking is geweest voor verkeersovertredingen. Verdachte is ook eerder veroordeeld wegens het rijden onder invloed. De rechtbank overweegt dat verdachte kennelijk niet heeft geleerd van de straf die hem destijds is opgelegd en rekent dit hem zwaar aan. De rechtbank zal een zwaardere straf opleggen dan de door de officier van justitie gevorderde straf, omdat de rechtbank van oordeel is dat de gevorderde straf de ernst van het bewezen verklaarde onvoldoende tot uitdrukking brengt en de officier van justitie bij de eis met name onvoldoende oog heeft gehad voor de gevolgen van het verkeersongeval voor de slachtoffers,” zo las één van de rechters voor uit het opgestelde vonnis.

Straf
De rechter vervolgde: “In plaats van de gevorderde geldboete zal de rechtbank aan verdachte een taakstraf opleggen voor de duur van 80 uur. Verder wordt het de rijbevoegdheid van meneer ontzegd voor de duur van negen maanden, met aftrek van de tijd dat het rijbewijs reeds ingevorderd is geweest. Tot slot acht de rechtbank een geldboete van 450 euro passend voor het veroorzaken van de aanrijding.”

Hoger beroep
Of de Alblasserdammer in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de rechtbank, is nog niet bekend.