Dit betreft een advertorial
ALBLASSERDAM – De praktijk van 12Fly in Alblasserdam wordt vanaf deze maand versterkt met een tweede gedragsspecialist: Lucie Louter. De praktijk van Jolanda Verboom groeide in de afgelopen zes jaar zo hard, dat zij het niet meer alleen af kan. “Ik groeide uit mijn jasje en kwam op het juiste moment Lucie tegen. Samen kunnen we nog meer kinderen helpen en begeleiden,” vertelt Jolanda.

De praktijk van 12Fly aan de Da Costastraat is er voor zowel kinderen die al langere tijd worstelen met gedragsproblemen, als voor kinderen die even een steuntje in de rug nodig hebben.

Onderwijs
Zowel Jolanda als Lucie zijn gediplomeerd gedragsspecialist en hebben (ruime) ervaring in het onderwijs. Lucie was tot voor kort leerkracht op basisschool De Twijn (De Boeg) in Alblasserdam. “Ik werk al meer dan dertig jaar in het onderwijs. Ooit ben ik begonnen als kleuterjuf, maar de langste periode ben ik werkzaam geweest in de bovenbouw. Uitdagende groepen en bijzonder gedrag hebben mij altijd geboeid. Toen er een paar jaar geleden op mijn school het aanbod kwam om een opleiding tot gedragsspecialist te gaan volgen (Master SEN) op de Hogeschool Utrecht, heb ik mij daar dan ook voor aangemeld. In oktober 2016 heb ik mijn diploma gedragsspecialist in ontvangst mogen nemen,” vertelt Lucie, die vanaf deze maand in dienst is bij 12Fly.

Tips
Jolanda vult aan: “Door die ruime ervaring in het onderwijs, weet Lucie precies wat kinderen nodig hebben en welke tips je bijvoorbeeld aan leerkrachten mee kunt geven.”

Handvatten
De doelstelling van 12Fly is het bieden van handvatten aan kinderen en jongeren die problemen ervaren. Jolanda: “We begeleiden kinderen die bepaalde vaardigheden niet goed beheersen en daardoor dreigen vast te lopen in hun sociale- of schoolse loopbaan. We leren beelddenkers hoe ze lesstof op moeten slaan en andere kinderen leren we leren, plannen, begrijpend lezen en meer. Nog weer anderen leren we omgaan met bijvoorbeeld faalangst of met de overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs.”

Individueel
Die individuele begeleiding van Jolanda spreekt ook Lucie erg aan. Ze vertelt: “Door met de kinderen individueel of in kleine groepen te werken is het mogelijk juist die specifieke aandacht te geven die nodig is en waar op school vaak de tijd voor ontbreekt. Ik ben blij dat ik nu zelf ook dit werk mag gaan doen. Naast het werken bij Jolanda, werk ik binnen het onderwijs als begeleider van startende leerkrachten.”

Trauma
Naast een nieuwe gedragsspecialist, om nog meer kinderen te helpen, werkt 12Fly ook met een nieuwe methode waar nog meer kinderen mee geholpen kunnen worden. Deze nieuwe methode helpt kinderen bij het verwerken van trauma’s. Jolanda: “Bij trauma’s denken we vaak aan hele grote dingen, maar het kunnen ook kleinere dingen zijn zoals faalangst of gepest worden. Andere trauma’s kunnen al ontstaan tijdens de zwangerschap of bij de geboorte. Als kinderen met een tang of pomp geboren worden, kan dat een trauma opleveren. Dat zet zich in het geheugen. Als we angst ervaren gaan we vluchten, vechten of verstarren. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld boze of terugtrekkende kinderen. Het is belangrijk dat trauma’s verwerkt worden, want als je er niets aan doet, kun je er je leven lang last van hebben.”

Gewoon even bellen

Ouders die begeleiding voor hun kind zoeken, kunnen contact opnemen met 12Fly via deze website. Bellen kan naar 0620631175.  “Neem bij twijfel zeker even contact op. Ouders weten vaak zelf dat er hulp nodig is, maar worden soms door mensen in hun omgeving tegengehouden. Gewoon even bellen,” zo luidt het advies van Jolanda.