ALBLASSERDAM – De politierechter heeft deze week een 38-jarige man uit Alblasserdam veroordeeld voor het vernielen van een ruit van een politieauto en het plegen van verzet bij aanhouding. De Damdorper moet een boete van 575 euro betalen. Daarnaast moet hij 267,49 euro aan schadevergoeding betalen aan de politie voor het vernielen van de ruit.

Het voorval vond op 29 oktober 2016 plaats op de Dam in Alblasserdam. “Ik was met mijn vader wat wezen drinken. Toen we naar huis wilden gaan, kwam de politie naar mijn vader, omdat hij met een biertje in zijn hand stond. Ik zei: ‘maak je niet zo druk joh. Ga nuttige dingen doen’.  Toen draaide die agent door. Hij gaf me ineens een douw,” zo vertelt de dertiger.

Ruit eruit
Volgens de politie ging het anders. De agenten zouden zijn uitgescholden toen ze langsreden. Toen hier op gereageerd werd, hoorden de agenten de verdachte met dubbele tong praten. Toen de Alblasserdammer op de agenten afliep, zou één van de agenten hem van zich afgeduwd hebben. Vervolgens volgden nog veel meer scheldwoorden en vond de politie het tijd om de Alblasserdammer aan te houden voor openbare dronkenschap. “Vervolgens werkt meneer tegen en moet hij gepepperd worden om hem onder controle te krijgen. Eenmaal in de politieauto trapt hij de politieruit uit het voertuig en is het frame daardoor deels verbogen,” aldus de officier van justitie.

Geld terug
De Damdorper, die in juni 2016 werd veroordeeld voor mishandeling van een politieagent, zegt zich daar niets van te kunnen herinneren. “Ik stribbelde wel wat tegen en ben toen volgespoten met pepperspray. Dat ik er een ruit uitgetrapt zou hebben, kan ik me niet herinneren. Als ik dat wel gedaan zou hebben, zou ik de schade zeker vergoeden. De politie heeft trouwens nog 1165 euro van me. Dat wil ik graag terug.”

Eis
De officier van justitie vindt dat er voldoende bewijs is om te stellen dat de verdachte wel de autoruit heeft vernield. “Dat meneer dit zich niet kan herinneren, maakt voor het bewijs niet veel uit. Het valt met trouwens op dat meneer zich wel kan herinneren wat hem is aangedaan. Hij weet dat hij een duw kreeg en dat hij gepepperd werd, maar dat hij de ruit vernield heeft, weet hij ineens niet meer. Ik eis een boete van 575 euro en 267,49 euro aan schadevergoeding voor de kapotte ruit.”

Veroordeling
De rechtbank gaat in de eis mee en veroordeelt de man tot de geëiste straf. De 1165 euro die bij de aanhouding van de man in beslag werd genomen, krijgt hij binnenkort weer terug.

Afstand
De Damdorper en het Openbaar Ministerie hebben inmiddels afstand gedaan van de zaak en daarmee is de straf definitief.