ALBLASSERDAM – De Rotterdamse rechtbank heeft woensdag 8 februari 2017 een 25-jarige man uit Alblasserdam veroordeeld voor het bezit zwaar illegaal vuurwerk. De Damdorper, die spijt betuigde, kreeg een taakstraf van 200 uur opgelegd. De zaak kwam in december 2014 aan het licht, nadat agenten op internet zagen dat er op een bepaalde site vuurwerk werd aangeboden. Na enig recherchewerk werd het IP-adres van de computer achterhaald, waarmee de advertentie online was gezet. Dit adres leidde vervolgens tot een adres in de wijk Kinderdijk in Alblasserdam.

Mortierbommen
In de schuur bij de woning werden vervolgens mortierbommen, lawinepijlen, cobra’s en een ‘batterij’ aangetroffen. De eerste drie soorten vallen in de zwaarste categorie vuurwerk (cat.3) en de batterij valt in categorie 2. Het betrof ruim veertig kilo vuurwerk. “Vanaf die avond ben ik me gaan realiseren dat het niet om een kleinigheidje ging,” vertelde de twintiger schuldbewust.

Eis
Hoewel justitie het vermoeden heeft dat de man ook vuurwerk verhandeld heeft, zijn daar geen bewijzen voor en werd daar dus ook geen straf voor geëist. Voor het voorhanden hebben van het vuurwerk eiste de officier van justitie 240 uur werkstraf. “Normaal zou ik ook nog drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf eisen, maar omdat het al zo lang geleden is, doe ik dat nu niet.”

Ellende
De rechter deed na de eis direct uitspraak. “Dit is heel ernstig. Niet alleen het voorhanden hebben, kan gevaar opleveren. Het geeft ook nog eens enorme overlast. Er is een hoop ellende in de maatschappij door deze troep. Ik heb er alle vertrouwen in dat u dit nooit meer doet. Ondanks het een feit uit 2014 is, vind ik dat er nog wel voor gewerkt moet worden. In dit geval zal ik een taakstraf van 200 uur opleggen,” aldus de economische politierechter.

Beroep
Zowel de Alblasserdammer als het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde straf. Als zij dit niet doen, is de straf definitief.

Foto: archief.