ALBLASSERDAM – In 2016 hebben alle basisscholen in Alblasserdam van de gemeente geld ontvangen om duurzaamheidsmaatregelen te treffen. Maandag 6 februari 2017 liet basisschool Het Kompas in Alblasserdam aan wethouder Arjan Kraijo (duurzaamheid) zien wat zij met dit geld hebben gedaan. In de school zijn voor 40.000 euro aan duurzaamheidsmaatregelen genomen.

In februari 2015 is in totaal € 270.000 beschikbaar gesteld aan de scholen in Alblasserdam. Bij alle scholen zijn energiescans gedaan waar een advies uitkwam voor verschillende maatregelen zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. De scholen hebben hun plannen ingediend en vervolgens het geld gekregen in 2016.

Maatregelen
Hans Boom van het Kompas: “We zijn erg blij met de duurzaamheidsgelden en hebben inmiddels al diverse maatregelen getroffen. Zo hebben we onder andere isolerende beglazing aangebracht, zonnepanelen toegepast en een prachtig educatief scherm in de hal geplaatst waarop alle leerlingen en leraren de opbrengst van de zonnepanelen kunnen aflezen.” Verder heeft de school witte dakbedekking laten leggen en zijn er ledlampen en bewegingssensoren opgehangen.

Verbruiker van straks
Wethouder Kraijo, die voor de gelegenheid het dak op moest om de zonnepanelen te kunnen bekijken, benadrukte het belang om ook op scholen duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Kraijo: “De basisscholen hebben het geld van de gemeente ontvangen omdat onderwijs en communicatie een belangrijke rol spelen bij het vergroten van de bewustwording over duurzaamheid. Het (verder) verduurzamen van de lokale basisscholen in combinatie met gerichte educatie over duurzaamheid en duurzaamheidsmaatregelen kan een belangrijke bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces hierover onder de leerlingen. Immers de kinderen van nu zijn de ‘verbruiker’ van straks.”

Open dag
Aanstaande vrijdag, 10 februari, is er voor nieuwe ouders gelegenheid om kennis te maken met de school. Deze open dag wordt in samenwerking gehouden met peuterspeelzaal Ot en Sien. Ouders kunnen dan ook de genomen duurzaamheidsmaatregelen komen bekijken.

Links: Hans Boom van Het Kompas. Midden: wethouder Arjan Kraijo. Rechts: schooldirecteur Gerrit Kant.