ALBLASSERDAM – Nedstaal uit Alblasserdam is dinsdag 31 januari 2017 alsnog failliet verklaard door de rechtbank. Zowel Nedstaal als de Andus Group (eigenaar van Nedstaal) zijn maandag om een reactie gevraagd, maar hebben nog niet gereageerd. FNV Metaal laat weten geschokt te zijn door het faillissement. 

Leontien Steltenpool, bestuurder FNV Metaal: “Wij betreuren het enorm dat Nedstaal nu opnieuw failliet gaat. Voor de oud-medewerkers, velen met dienstverbanden van tientallen jaren, komt dit faillissement als een enorme schok en voelt als een trap na. Nedstaal heeft eerder aangegeven het bedrijf op een nette manier te willen beëindigen. Afgelopen woensdag bleek de eindafrekening bij veel werknemers al niet te kloppen en nu komt als klap op de vuurpijl een faillissement er overheen.”

FNV is van mening dat een groot deel van de werknemers nog een vordering heeft richting Nedstaal. Dit gaat in sommige gevallen om forse bedragen. Steltenpool: “FNV Metaal gaat op korte termijn in gesprek met de curator. Ook zullen wij de vordering van de ontslagvergoedingen en opzegtermijnen van de oud-medewerkers van Nedstaal op zeer korte termijn bij de curator neerleggen. Daarnaast gaan wij onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Andus Group, als moederbedrijf van het failliet verklaarde Nedstaal, aansprakelijk te stellen voor de vorderingen van onze leden. Het laatste woord is hier wat ons betreft nog niet over gezegd.”

Twee bedrijven Andus Group failliet
Een paar weken geleden is ook Van Voorden Castings uit Zaltbommel failliet gegaan. Zowel Van Voorden Castings als Nedstaal vallen onder het moederbedrijf Andus Group. Het bedrijf Van Voorden Castings heeft zelf zijn faillissement aangevraagd, de grootste schuldeiser bleek het moederbedrijf Andus Group zelf. Inmiddels heeft de Andus Group het bedrijf Van Voorden Castings een doorstart laten maken, waardoor uiteindelijk 50 mensen hun baan verloren. FNV Metaal is hier kritisch over en gaat uitzoeken hoe de faillissementen van Van Voorden Castings en Nedstaal zijn gelopen.