ALBLASSERDAM – Bep van Veenendaal uit Alblasserdam presenteert zaterdag 4 februari 2017 haar nieuwe boek ‘Drie generaties Labrijn op Hof Souburgh’. De presentatie vindt van 11.00 tot 12.30 uur plaats in de bibiliotheek aan de Ieplaan in het Damdorp. Bep van Veenendaal schreef dit boek op verzoek van de Historische Vereniging. Haar ervaring bij huis-aan-huiskrant De Klaroen kwam haar hierbij goed van pas. Eerdere boeken van haar hand zijn onder andere: ‘Alblasserdamse schoolkampen in de Drunense duinen’ en ‘Alblasserdam bezet en bevrijd’.

De familie Labrijn was een boerenfamilie. Zij boerden 75 jaar op Hof Souburgh. Een Alblasserdams grondgebied dat ingeklemd ligt tussen de riviertjes de Alblas en de Groep. Via de Kortlandse Kade kon het terrein betreden worden. Door de poort kwam men een andere wereld binnen. Drie generaties lang werkten zij hard om hun gemengde bedrijf rendabel te maken en te houden.

Jan Mari Labrijn pachtte in 1932 de Hof die bestond uit het grote huis met schuur, het appelhuis en een paar woningen langs de Groep. Het bijbehorende gras- en akkerland zorgde voor wisselende opbrengsten. Toen Labrijn senior besloot om het bedrijf aan zijn twee zonen Wim en Huug over te dragen, bleef hij met zijn vrouw op de Hof wonen. Toen de volgende generatie stond te trappelen om verder te gaan met boeren, werd het stokje over gedragen aan Huug met zijn zoon met zijn zoon Jan Mari junior. Zoals het de jongere generatie betaamd wilde jan veranderingen aanbrengen, met name in de schuur. Omdat de verpachters daar geen toestemming voor gaven, kwam langzaam het einde in zicht toen zoon Jan door een noodlottig ongeval om het leven kwam, betekende dat het definitief einde van het Labrijn tijdperk.