ALBLASSERDAM – Mega-zeiljacht Y712 bij jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam is in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 januari 2017 naar de Merwehaven in Rotterdam vertrokken. Dat meldt gezagvoerder Tjeerd van Rijkswaterstaat op Twitter. In de afgelopen dagen werden op het jacht al diverse onderdelen, waaronder de zeilen, getest (zie foto). Ook in de komende weken worden er vanuit Rotterdam testen en proefvaarten uitgevoerd.

De 106 meter lange Y712 werd in september 2016 de loods uitgereden in Alblasserdam. In de afgelopen maanden werden er drie masten van zestig meter hoog op het zeiljacht geplaatst. Binnenkort zal het jacht, dat naar verluidt meer dan 200 miljoen euro kost, worden opgeleverd aan de (anonieme) eigenaar.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Oceanco een zeiljacht bouwt. Het vorige was de 86 meter lange Y711, die vorig jaar werd opgeleverd. De Y712 is één van de grootste zeiljachten ooit gebouwd.

Foto’s: Erwin Vorenhout, Gezagvoerder Tjeerd en Peter Stam.