ALBLASSERDAM – Wat maakt het gemeentehuis zo bijzonder dat het op de gemeentelijke monumentenlijst prijkt? En welke elementen zijn zó kenmerkend voor de bouwstijl dat ze tijdens de restauratie beslist behouden moeten blijven? Architect Gerrit van Es (niet de architect van het gemeentehuis, maar architect van beroep) vertelt alles over dit karakteristieke gebouw tijdens de speciale rondleiding, die op woensdag 25 januari 2017 van 13.00 tot 14.30 uur wordt gehouden. “Er is veel meer aan de hand met deze ‘doos’ dan je zou denken,” vertelt Van Es.

Renovatie
De geboren en getogen Alblasserdammer is lid van de gemeentelijke Monumenten- en Erfgoedcommissie. Op 5 oktober, tijdens de inloopavond in Landvast waar onder andere de plannen voor de restauratie werden gepresenteerd, nam Van Es al een groep belangstellenden mee voor een kijkje achter de schermen in het gemeentehuis. En eerder wees hij leden van de gemeenteraad en het college van B&W al op de bijzonderheden van het gebouw.

Kenmerkend pand
Tijdens de rondleiding van anderhalf uur vertelt hij over de geschiedenis van het pand en laat hij de bijzondere elementen zien die het gemeentelijke monument rijk is. Zoals de uitsparingen voor kunstvoorwerpen in het trapportaal, de karakteristieke zuilen en deurstijlen op de tweede etage en de authentieke lampen. “De architectuur van het gemeentehuis heeft altijd een negatief imago gehad in Alblasserdam”, zegt Van Es. “Echter de grootte en robuustheid en het gebruik van de traditionele architectuurelementen maken dat het Raadhuis juist heel goed past in de kenmerkende periode van opbouw van Alblasserdam: de grote, moderne industrie aan de dijk en de kleinschalige traditionele bebouwing achter de dijk.”

Meer dan doos
Van Es: “Sinds 1965 is hier geen renovatie meer geweest. Gelukkig is besloten om dit gemeentehuis te gaan renoveren. Dit gemeentehuis is een prachtig doordacht concept van de politiek van toen. Het is veel meer dan een rechthoekige doos. Het is een symbool van wat Alblasserdam is: kloek, stevig, vooruitstrevend en bescheiden in vormgeving. Je moet het alleen wel zien en ‘lezen’, zodat je daarna binnen de wetten van dit gebouw kunt gaan vernieuwen.”

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd in de (gratis) rondleiding? Meld u zich dan aan bij E.Verheij@Alblasserdam.nl Wacht niet te lang want er zijn maximaal 20 plaatsen beschikbaar.