ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse IJsbaan kan nog niet open. Het ijs is 4,2 centimeter dik en moet minimaal zes centimeter zijn, meldt Hillebrand Beärda, activiteitencommissaris van de Alblasserdamse IJsclub. Ook de ijsbanen in Oud-Alblas en Nieuw-Lekkerland blijven voorlopig nog gesloten. “We hebben nog een paar nachten met goede vorst nodig. Dat wordt niet voorspeld, maar soms gaat het toch anders dan voorspeld wordt. Morgenochtend gaan we weer kijken en meten in de hoop dat er weer wat is bijgegroeid. De baan in Alblasserdam zal zaterdag zeker nog niet open gaan, maar wie weet maandag wel…,” aldus Beärda.
Beärda, die tevens voorzitter is van de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard, snapt dat mensen graag het natuurijs in de Alblasserwaardse polder op willen, maar ontraadt dit ten zeerste. “Om nu op het buitenwater te gaan schaatsen, is verschrikkelijk onverstandig. Het is erg onverantwoord en je geeft bovendien een slecht voorbeeld aan anderen,” zo luidt het advies.

De eerste foto’s van schaatsers op de boezem bij Kinderdijk waren vanochtend al te zien op Twitter. Fotograaf Cees van der Wal maakte er beelden van.  (zie onderste foto)

Fotograaf Richard van Hoek plaatste op Facebook dronebeelden van de ijsvloer die er inmiddels ligt bij Kinderdijk. (zie filmpje hieronder)

Foto: Hillebrand Beärda en Hans Baas.

Jan Baan van de Alblasserdamse IJsclub meet vrijdag 20 januari 2017 de ijsdikte: 42 millimeter.