ALBLASSERDAM – Alblasserdammers zijn vrijdag 20 januari 2017 gestart met het inzamelen van handtekeningen onder een petitie waarin de gemeente Alblasserdam wordt opgeroepen om toch verder te gaan met dierenambulance De Kattenmand in plaats van met de Dierenbescherming en dierenopvang Louterbloemen. Inmiddels zijn er al vele tientallen handtekeningen gezet.

Deze week werd bekend dat de gemeente Alblasserdam per 1 februari 2017 een samenwerking aangaat met de Dierenbescherming en met dierentehuis Louterbloemen voor een professionele aanpak van vervoer en opvang van zwerfdieren in het dorp. Voorheen werd het vervoer en de opvang van dieren geregeld door De Kattenmand uit Nieuw-Lekkerland. “De Kattenmand voldeed echter niet aan de voorwaarden die gesteld werden als het gaat om een professionele aanpak van vervoer en opvang van zwerfdieren in het dorp,” zo liet een woordvoerster van de gemeente Alblasserdam weten.

Handtekeningenactie
In de afgelopen dagen kwamen via deze site en via sociale media vele tientallen reacties binnen van lezers die vinden dat de gemeente een verkeerde keuze heeft gemaakt. Patty Devilee uit Alblasserdam kwam zodoende op het idee om een handtekeningenactie te starten, in de hoop het gemeentebestuur van Alblasserdam op andere gedachten te brengen. “Het zou zo erg zijn als ze van De Kattenmand in ons dorp moeten stoppen. Het zijn zulke geweldige mensen. Als dierenliefhebber heb ik goede ervaringen met De Kattenmand. Ik heb De Kattenmand gebeld en gevraagd of ze het goed zouden vinden als er een petitie wordt gestart. En ze vinden het dus goed,” zo laat Devilee weten.

In gesprek
“Ik hoop dat heel veel mensen een handtekening zetten, zodat we met de gemeente hierover in gesprek kunnen,” aldus Devilee.

De petitie (Een verzoekschrift van een burgers om de overheid een signaal te geven dat actie noodzakelijk is) is hier te vinden. In de petitie staat het volgende:

Wij
Inwoners van het Damdorp die betrokkenheid in het werk van De Kattenmand waarderen en terug willen.

Constateren
Dat de gemeente Alblasserdam een wijziging heeft doorgevoerd in de noodhulp en opvang aan dieren. De aanbieder die zij hebben gecontracteerd wordt door de inwoners van Alblasserdam niet positief ontvangen. Er zijn zelfs vele slechte ervaringen mee. Daarnaast vindt men het werk van de medewerkers van De Kattenmand goed, betrokken, passievol en is men verbaasd waarom een organisatie uit de regio op deze manier wordt afgeschreven.

en verzoeken
Dat de gemeente samen met De Kattenmand gaat bespreken hoe zij toch aan de voorwaarden kunnen voldoen en daarmee hun werk voort kunnen zetten. Daarmee laat de gemeente ook zien dat de mening van de inwoners er toe doet! De Kattenmand werkt middels fondsen, giften en vrijwilligers en doen hun werk met passie en liefde. Regelgeving is belangrijk bij keuzes die gemeentes maken maar betrokkenheid, passie en ervaring mag niet worden genegeerd.

Marjan van Vliet, sinds kort vrijwilligster bij De Kattenmand, laat weten graag in gesprek te gaan met de gemeente om te praten over de voorwaarden waar De Kattenmand aan moet voldoen, om in Alblasserdam actief te blijven. “Mensen houden van de betrokkenheid en interesse en niet van bureaucratische dingen. Het is heel jammer dat ze dit loslaten. Ik wil kijken hoe we kunnen werken aan nog meer professionalisering bij De Kattenmand.”

De komende dagen kan de petitie via deze link ondertekend worden.