KINDERDIJK – Een zware dag voor veel medewerkers van scheepsbouwer IHC. Honderden medewerkers krijgen dinsdag 17 januari 2017 te horen dat ze ontslagen zijn. “Er komen vandaag 350 mensen op gesprek. Een aantal krijgt te horen dat ze doorgeplaatst / overgeplaatst worden, maar het merendeel krijgt ontslag aangezegd,” vertelt Kitty de Hey, directeur Strategie en Communicatie bij scheepsbouwer Royal IHC.

Zwaarste klappen
De zwaarste klappen vallen volgens De Hey in Kinderdijk, Krimpen aan den IJssel en Alphen aan den Rijn. Al zullen ook in Sliedrecht een aantal mensen ontslagen worden.

Twee ontslagronde
De ontslagen zijn onderdeel van de vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij IHC. Het is de tweede ontslagronde en als het goed is voorlopig ook de laatste. In december werd er door IHC, de vakbonden en het personeel een akkoord bereikt over het sociaal plan.

Kinderdijk reservewerf
Schepen die in Nederland gebouwd worden voor IHC zullen in principe voortaan alleen nog in Krimpen aan den IJssel worden gebouwd. “Kinderdijk wordt een overloopwerf. Als Krimpen vol is of als er andere problemen zijn, zal het schip in Kinderdijk worden gebouwd,” aldus De Hey.

Beter
Verder maakt IHC deze week bekend dat het weer beter gaat met het bedrijf.  In de laatste twee maanden van 2016, zag IHC een aanzienlijke stijging van de verkoop van zijn schepen, apparatuur en engineeringpakketten. Bijna de helft van de totale orderintake in 2016 werd in deze periode binnengehaald. “We zien marktherstel in de bagger- en duurzame energie-industrie, en zijn ervan overtuigd dat dit zal doorzetten in 2017,” aldus IHC CEO Dave Vander Heyde. “We zijn blij om op te merken dat onze strategie, die zich richt op het maken van geavanceerde apparatuur voor diverse maritieme sectoren en de verhuur van apparatuur, bijdraagt aan dit resultaat.”

Hoogtepunten
Eén van de hoogtepunten van het einde van het jaar is de verkoop van een sleephopperzuiger Easydredge® 2700 uit voorraad. Ondersteund door de Argentijnse BICE bank, werd het schip verkocht aan Dragados Argentinos DASA S.A. (DASA) in Buenos Aires, Argentinië. DASA is een nieuw bedrijf, opgericht door de drie grootste baggermaatschappijen in het land. De DASA I heeft een baggerdiepte van 25 meter en zal worden toegevoegd aan de vloot van het bedrijf, dat voornamelijk bestaat uit snijkopzuigers. Het schip is op dit moment op weg van de werf in Bulgarije naar zijn nieuwe thuishaven Buenos Aires.

Contract
IHC heeft ook een contract getekend met een volle dochteronderneming van CCCC Shanghai Dredging – CCCC Mechanical & Electrical Engineering Co Ltd en CHEC Dredging Co. Ltd.  Het contract omvat de levering van basic engineering en baggercomponenten voor twee 6,500m3 Sleephopperzuigers. Basic engineering en de geavanceerde systemen voor baggerautomatisering voor de schepen zullen worden geleverd door IHC in Nederland. Het zeer complexe baggermaterieel zal een combinatie zijn van in China en in Nederland gebouwde onderdelen.