ALBLASSERDAM – Wie in de afgelopen weken langs het Alblasserbos, over de Veerweg bij Oud-Alblas of de Edisonweg bij Alblasserdam is gereden, heeft hem wellicht al zien lopen: Jan Anne Bos. De 75-jarige Papendrechter ruimt namelijk regelmatig het zwerfvuil langs deze wegen op. Per wandeling haalt hij vele tientallen weggegooide flesjes, blikjes en ander afval uit de bermen. “Ik ben er uit de gein mee begonnen en geniet er van. De schepping van de Heer verdient dit,” vindt Bos.

Onder meer langs de routes van en naar de scholen ligt veel vuil, weet de Papendrechter. “Het zou mooi zijn als op scholen ook wat extra aandacht wordt besteed aan zwerfvuil.” “Maar ook automobilisten kunnen er wat van.”

Zwerfafval
Zwerfafval is een milieuprobleem en een probleem voor de leefomgeving. Uit het onderzoek ‘Inzamel en beloningssystemen ter vermindering van zwerfafval’ blijkt dat Nederlanders zich meer ergeren aan de vervuiling en verloedering van hun directe leefomgeving dan aan files en sigarettenrook. Het duurt vaak lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt. De afbreektijd van afval is sterk afhankelijk van het materiaal, de omgeving en de weersomstandigheden. Biologisch afbreekbaar afval verdwijnt het snelst. Dit duurt enkele maanden tot een paar jaar. Zo duurt het één jaar voordat een bananenschil volledig is afgebroken. Kauwgom heeft minimaal 20 jaar nodig om te vergaan en een sigarettenpeuk heeft 2 tot 12 jaar nodig om door de natuur afgebroken te worden.

Niet biologisch afbreekbaar
Kunststof en metaal zijn niet biologisch afbreekbaar en kunnen alleen door chemische processen worden afgebroken, zoals verwering en oxidatie en fotodegradatie. Een blikje roest na ruim 50 jaar weg, maar roestvrijstalen, glazen en styrofoam voorwerpen kunnen duizenden jaren in het milieu aanwezig blijven. Gedurende deze tijd kunnen ze hinder of zelfs gevaar opleveren voor mens, dier en milieu.