Jan Anne Bos (75) ruimt zwerfvuil langs wegen op

ALBLASSERDAM – Wie in de afgelopen weken langs het Alblasserbos, over de Veerweg bij Oud-Alblas of de Edisonweg bij Alblasserdam is gereden, heeft hem wellicht al zien lopen: Jan Anne Bos. De 75-jarige Papendrechter ruimt namelijk regelmatig het zwerfvuil langs deze wegen op. Per wandeling haalt hij vele tientallen weggegooide flesjes, blikjes en ander afval uit de bermen. “Ik ben er uit de gein mee begonnen en geniet er van. De schepping van de Heer verdient dit,” vindt Bos.

Onder meer langs de routes van en naar de scholen ligt veel vuil, weet de Papendrechter. “Het zou mooi zijn als op scholen ook wat extra aandacht wordt besteed aan zwerfvuil.” “Maar ook automobilisten kunnen er wat van.”

Zwerfafval
Zwerfafval is een milieuprobleem en een probleem voor de leefomgeving. Uit het onderzoek ‘Inzamel en beloningssystemen ter vermindering van zwerfafval’ blijkt dat Nederlanders zich meer ergeren aan de vervuiling en verloedering van hun directe leefomgeving dan aan files en sigarettenrook. Het duurt vaak lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt. De afbreektijd van afval is sterk afhankelijk van het materiaal, de omgeving en de weersomstandigheden. Biologisch afbreekbaar afval verdwijnt het snelst. Dit duurt enkele maanden tot een paar jaar. Zo duurt het één jaar voordat een bananenschil volledig is afgebroken. Kauwgom heeft minimaal 20 jaar nodig om te vergaan en een sigarettenpeuk heeft 2 tot 12 jaar nodig om door de natuur afgebroken te worden.

Niet biologisch afbreekbaar
Kunststof en metaal zijn niet biologisch afbreekbaar en kunnen alleen door chemische processen worden afgebroken, zoals verwering en oxidatie en fotodegradatie. Een blikje roest na ruim 50 jaar weg, maar roestvrijstalen, glazen en styrofoam voorwerpen kunnen duizenden jaren in het milieu aanwezig blijven. Gedurende deze tijd kunnen ze hinder of zelfs gevaar opleveren voor mens, dier en milieu.

15 reacties

 1. Alle lof voor deze man en ook voor alle mensen die soortgelijk werk doen. Helaas is het nodig.

 2. En ik maar denken dat deze man een taakstrafje had gekregen…maar chapeau voor het goede en nuttige werk !

 3. Jammer, dat zulke mensen nodig zijn. Ik hoorde pas de uitspraak: wat niet van de boom afvalt, hoort niet op straat.
  Maar alle lof voor deze meneer!

 4. Kom m wel eens tegen en steek dan een dikke duim op naar m!
  Hulde voor dit soort mensen!

 5. er moeten toezichthouders komen.B.O.A.s mogen ook bekeuringen uitschrijven
  als er wat op straat wordt gegooid.Hier is de gemeente voor verantwoordelijk.
  Goed werk trouwens Jan.

 6. Beste Jan, respect voor jou vrijwilligers werk op deze locatie(s).
  Maar het is niet zonder gevaar, dus gemeente Papendrecht – Alblasserdam en Oud-Alblas
  bezorgt deze man een VEILIGHEIDSVEST MET GELE STREPEN !!
  Enne……niet op elkaar wachten gemeenten.

 7. Alle lof voor deze man , petje af om met dit weer daar te gaan lopen.
  Het had helemaal een perfect plaatje geweest als er een clubje jongelui op de foto stonden die hetzelfde doen i.p.v. een puinhoop in het dorp maken .

 8. Wat fijn dat u dit doet, ook wij ergeren ons aan al dat afval dat maar in de bermen gegooid wordt en wat te denken van de peuken die langs de straat en in het riool worden gedumpt!!! En iedereen wéét dat dat niet mag ,of hebben de ouders dat niet verteld? Laten we toch goed omgaan met wat ons is toevertrouwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *