NIEUW-LEKKERLAND – Nieuw-Lekkerlanders waren zaterdag 7 januari 2017 getuige van een zeldzaam verschijnsel: lijndansende hoogspanningslijnen. De hoogspanningslijnen boven het dorp zwiepten namelijk door een combinatie van ijs en wind hard op en neer. Volgens netbeheerder TenneT komt lijndansen zelden voor in Nederland. “We zijn zaterdag meteen gaan kijken of er gevaar is, maar daar is geen sprake van. De lijnen bewegen ongeveer drie meter op en neer en daar kunnen ze in principe prima tegen,” vertelt Eefje van Gorp van TenneT.

Op de lijnen staat 380 duizend volt. Omdat de draden ver uit elkaar hangen, komen ze niet tegen elkaar aan. Van Gorp: “Morgen of overmorgen gaan we nogmaals langs om te zien of er mogelijk haarscheurtjes zijn ontstaan, maar in principe moeten de lijnen dit kunnen hebben.”

Lijndansen komt volgens Van Gorp niet vaak voor: “Er is hiervoor een combinatie van ijzel, ijsafzetting en wind uit een bepaalde hoek voor nodig. ”

Filmpjes: Perry de Graaf en Marjelle Kooijman.