ALBLASSERDAM – De bestuursleden Cees van Leeuwen en Sylvie Duijmelinks van de stichting De Groene Long uit Alblasserdam stappen uit het bestuur, naar aanleiding van onenigheid over een kennismakingsgesprek met de burgemeester. “Voor mij en bestuurslid Sylvie is de maat nu vol. We hebben besloten, hoe moeilijk dat ook voor mij is, om afscheid te nemen van ‘mijn Club’ en het bestuur te verlaten. Voor mij betreft dit ook alle verdere activiteiten,” zo laat Van Leeuwen per mail weten.

Start
Cees van Leeuwen was het die in 2005, samen met een aantal bewoners van de Pijlstoep de Groene Long heeft opgericht. Dit was in een reactie op het ‘voorontwerp van het bestemmingsplan Dijklint’. In juli 2007 werd de Groene Long omgevormd tot actiecomité en ging men, met zo’n dertig man, succesvol de strijd aan tegen het voorgenomen plan om een nieuw zwembad te bouwen in recreatiegebied het Lammetjeswiel.

Stichting
Na dit succes vonden de ‘Groene Longers’ het tijd om positief bij te dragen aan het behoud en de ontwikkeling van het groen in het hart van Alblasserdam. De Groene Long werd daarom in 2008 omgevormd naar ‘Stichting De Groene Long’.

Onenigheid
“Vele jaren zijn we actief bezig geweest met een actief bestuur en vele vrijwilligers. Elf jaar lang ben ik secretaris geweest,” zo schrijft Van Leeuwen. Hij vervolgt: “Vorig jaar is er onenigheid ontstaan in het bestuur onder andere omdat een deel van het bestuur vond dat de voorzitter en secretaris niet zonder de overige bestuursleden kennis mochten maken met de nieuwe burgemeester. Volgens mij juist een taak van een voorzitter en secretaris. We spreken dus eigenlijk over een vertrouwenskwestie. De voorzitter Peter van Driel en bestuurslid Erik aan de Wiel alsmede een aantal zeer trouwe vrijwilligers zijn toen opgestapt. Ook ik heb toen op het punt gestaan op te stappen.”

Heidebrand
Van Leeuwen: “Omdat ik mij grondlegger van de Groene Long voel heb ik na ampel overleg besloten om te blijven. Echter, het schijnt een soort van heidebrand te zijn die voortgewoekerd heeft. Afgelopen bestuursvergadering kwam de vertrouwenskwestie wederom bovendrijven nu onder andere in het kader van overleg met de wethouder. Voor mij en bestuurslid Sylvie is de maat nu vol. We hebben besloten, hoe moeilijk dat ook voor mij is, om afscheid te nemen van ‘mijn club’ en het bestuur te verlaten. Voor mij betreft dit ook alle verdere activiteiten. Ik wil alle vrijwilligers bedanken voor al die jaren van trouwe inzet en plezierige werkzaterdagen. ”

Jammer
Het huidige stichtingsbestuur van De Groene Long betreurt het besluit van Van Leeuwen en Duijmelinks. “We vinden het heel jammer dat Cees en Sylvie zijn opgestapt. In de eerste plaats voor henzelf. In dit geval zijn er alleen maar verliezende partijen,” stelt stichtingsvoorzitter Nel de Vries.

Voortgezet
De Vries benadrukt dat de stichting wel blijft bestaan en dat ook de activiteiten voortgezet zullen worden. Zo vindt er aanstaande zaterdag 7 januari 2017 weer een ‘werkzaterdag’ plaats in de griend langs de Blokweerweg in het Damdorp. Dan worden er onder meer wilgen geknot en houtrillen gemaakt. De vrijwilligers (meer vrijwilligers zijn welkom) verzamelen zich rond kwart voor 9 bij de griend en gaan vervolgens aan de slag. Aan het einde van de ochtend wordt afgesloten met een lunch met soep, broodjes en punch. Aan het einde van de middag vindt de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. Dit gebeurt bij de Ruigenhil 74. Er zal onder meer stamppot gegeten worden.