ALBLASSERDAM – “Lieve, lieve mensen, kom op nou! Denk nu eens goed na over wat je zélf kunt doen om een inbraak te voorkomen.” Het zijn de woorden van de Alblasserdamse wijkagent Arjan de Haan. De Haan hoopt met een hartenkreet via Alblasserdamsnieuws.nl een aantal inbraken in het dorp te kunnen voorkomen. “Met een paar simpele, weinigkostende maatregelen kun je de kans op inbraak véél kleiner maken. Wij zien nog te vaak dat huizen ’s avonds pikdonker achtergelaten worden. Soms zelfs met de dure iMac nog in het zicht. Inbrekers zien zo precies wie er wel en wie er niet thuis zijn. Het is alsof er bij de donkere huizen een uithangbord hangt met ‘breek hier in’”

Veiliger maken
Zeker met Kerst en Oud en Nieuw voor de deur, is de kans op een inbraak groter dan normaal. Tijdens de kerstdagen en oudejaarsavond ontvangen verzekeraars gemiddeld twee keer zo veel claims van woninginbraken als op gewone dagen, meldt het AD. De politie roept Alblasserdammers daarom op om extra waakzaam te zijn. “Mensen zijn zó verdrietig als er bij hen is ingebroken. Vaak horen we dan: ‘had ik maar een lichtje aangelaten’. Mijn oproep is dus: denk vooraf goed na over wat je kunt doen om een inbraak te voorkomen en bel 112 bij verdachte situaties. Lekker laks afgeven op de politie via Alblasserdamsnieuws.nl gebeurt genoeg, maar ook deze mensen laten zelf dingen liggen om het veiliger te maken in Alblasserdam. Dat is jammer.”

Minder inbraken
Het aantal woninginbraken in Alblasserdam is dit jaar, volgens wijkagent De Haan, ruim vijftig procent minder dan vorig jaar. “In 2016 is, tot nu toe, 28 keer ingebroken. Dat is veel minder dan vorig jaar. Als politie slagen we dit jaar vast met vlag en wimpel, maar daar koop je niets voor. Iedere inbraak blijft verschrikkelijk. En ik vind dat we daarin met zijn allen een verantwoordelijkheid hebben. Vroeger werkte hier 45 man van de politie in Alblasserdam, tegenwoordig hebben we nog maar vier wijkagenten. We moeten dus gewoon met alle inwoners samenwerken om inbrekers te pakken en inbraken te voorkomen. Zie je een verdachte situatie? Bel 112. De kans dat wij tijdens een surveillance precies iemand zien inbreken is namelijk echt heel klein. We moeten het hebben van de alerte tips van de inwoners.”

Primetime
Tussen 17.30 en 21.30 uur is het ‘primetime’ voor inbrekers. De Haan vertelt: “Dat is de tijd waar wij altijd van zeggen dat er vaak wordt ingebroken. Veel mensen zijn dan bijvoorbeeld boodschappen doen, naar de catechisatie, naar de sportvereniging en noem het maar op.”

Whatsapp
Om inbraken te voorkomen adviseert de wijkagent om in ieder geval ’s avonds verlichting aan te laten als er niemand thuis is en waardevolle spullen uit het zicht te leggen. Verder wordt goede buitenverlichting en goed hang –en sluitwerk bij de ramen en deuren aangeraden. “Tot slot wil ik Alblasserdammers oproepen om zich aan te melden in de whatsappgroepen van de buurtpreventie. Aanmelden of een nieuwe groep starten kan via wabp.nl. En als mensen met ideeën zitten, laat ze dan bellen, mailen, appen, Twitteren, Facebooken of langskomen.”

Donkere Dagen Offensief
Onlangs is politie in de regio weer gestart met het zogenoemde Donkere Dagen Offensief (DDO). Afgelopen week kregen automobilisten op De Helling en de Edisonweg in Alblasserdam een flyer mee met daarin tips om inbraken te voorkomen. Deze actie werd gedaan in samenwerking met het buurtpreventieteam uit de wijk Kinderdijk in Alblasserdam.

Ook in het Damdorp zelf werden bewoners geattendeerd op inbraakgevaarlijke situaties. Zo bleken er mensen te zijn die de sleutel nog in de achterdeur hadden zitten. Verder stond er een fiets, met daaraan een huissleutel, niet op slot in de achtertuin. En lag er een losse ladder in een achtertuin.

Meer informatie over inbraken en het voorkomen van inbraken is hier te vinden.

Foto’s: Politie en Peter Stam.