MOLENWAARD – Onder meer in Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland is sinds donderdag 22 december 2016 een vervoersverbod voor pluimveebedrijven van kracht. In de dorpen zijn inmiddels verkeersborden geplaatst die weggebruikers attent maken op het verbod. Aanleiding is de constatering van vogelgriep (H5) bij een bedrijf in Stolwijk in de gemeente Krimpenerwaard. Bij dit bedrijf zijn donderdag 6600 vogels geruimd, om verspreiding van het virus te voorkomen.

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Stolwijk ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van tien kilometer rond het bedrijf in Stolwijk. Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland vallen hier ook nog onder.

Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen blijven onverkort van kracht. Dit betekent onder meer dat jagers in die zone onder andere geen watervogels meer mogen vangen of doden en dat  in deze zone geen jachtactiviteiten mogen plaatsvinden waarbij watervogels verstoord worden.

Een maand geleden werd besloten dat in Alblasserdam kinderboerderij De Plantage voor onbepaalde tijd dicht moest. De sluiting was een gevolg van de verscherpte richtlijnen die het Rijk heeft ingesteld om de verspreiding van het vogelgriepvirus H5N8 te voorkomen. De Plantage is nog steeds gesloten voor het publiek.

Hoewel mensen nog niet zijn besmet met H5N8, is het advies om voorzichtig te zijn. Virussen kunnen muteren waardoor mensen alsnog ziek kunnen worden.  Wie in aanraking komt met een zieke vogel, moet goed zijn handen wassen, luidt het advies.

Foto: Stefan van Aarle.

Onder meer langs de Molenstraat in Kinderdijk is donderdag een verkeersbord geplaatst dat weggebruikers attent maakt op het vervoersverbod.