ALBLASSERDAM – Op 16 december 2016 was het exact tachtig jaar geleden dat Scouting Alblasserdam werd opgericht. Dit jaar was dat al een aantal keren gevierd met de jeugdleden, maar afgelopen zaterdag was het de beurt aan iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat de vereniging deze mijlpaal heeft kunnen bereiken: de (oud-) leiding en (oud-) bestuursleden. Tijdens de reünie konden zij zien en beleven wat Scouting tegenwoordig allemaal doet. Voor de gelegenheid heeft de Historische Vereniging West-Alblasserwaard een tentoonstelling samengesteld die deze dag werd geopend.

Tentoonstelling
Aan het begin van de middag verzamelden de ongeveer 100 deelnemers aan de reünie zich in clubgebouw ’t Fort aan de Savornin Lohmanweg in Alblasserdam. Bekenden werden gezocht en gevonden en de eerste herinneringen werden al snel uitgewisseld. Zoals gebruikelijk bij een scoutingbijeenkomst werd gestart met het hijsen van de vlag. Daarna werd een groepsfoto gemaakt. Dat was even passen en meten want het was een grote groep. Weer terug binnen in het clubgebouw werd door de ere-leden Jan Versluis en Jan van Wuijckhuijse sr. de tentoonstelling geopend door een groepsvlag van een van de fotoborden te trekken. De groepsfoto van de eerste verkenners in 1937 kwam tevoorschijn. Jan Versluis (86) klom vervolgens op een tafel om nog de nodige mooie herinneringen met het publiek te delen. De tentoonstelling is vanaf maandag in de bibliotheek in Alblasserdam te zien.

Kennismaking
De huidige leiding had voor alle deelnemers aan de reünie een korte kennismaking in petto. De beverleiding had pluisjesvoetbal georganiseerd. De longen werden uit het lijf geblazen om het pluisje in het doel aan de andere kant van de tafel te krijgen. Bij de Shantileiding (meisjes welpen) werd een spel gedaan waarbij met een dobbelsteen 6 gegooid moest worden. Als je dat deed, moest je zo snel mogelijk wat verkleedkleren aan trekken en mocht je aan een ontbijtkoek beginnen te eten. Tot de volgende 6 gooide. Bij sommige leverde dit hilarische taferelen op en wachtte de groep graag met gooien om het slachtoffer aan het werk te zien.
De welpen hadden een meer tactische opdracht. Met saté-prikkers en spekkies moest een brug tussen twee tafels worden gebouwd, waar een bekertje water op bleef staan.

Oude mannen…
Mooie bouwwerken verschenen en de soms wat weggezakte pionierkunsten werden weer opgerakeld. Met de gidsinleiding werd het spel Kubb gespeeld. Fanatiek vlogen de houten blokken van het spel door de tent waar zij een plekje hadden gekregen. Buitenschot van de verkenners, want die hadden twee katapulten in het weiland gezet waarmee waterballonnen 10 tallen meters konden worden weggeschoten. Oude mannen werden weer kleine jongetjes, dames weer stoere meiden. Glinsterende ogen en een glimlach van oor tot oor als ze het elastiek mochten aanspannen en loslaten. Vooral als ze het doelwit, een verklede leiding, wisten te raken.

De explorers hadden een activiteit om wat bij te komen. In Dutch ovens hadden zij op het kampvuur heerlijk gestoofd vlees gemaakt. Op de hete kolen werden ook pannenkoekjes gebakken. De slow-cooking in gietijzeren pannen is populairder dan ooit, tot verbazing van menig deelnemer. Maar dat het lekker was, daar bestond geen discussie over.

Jaren vooruit
Na de activiteiten was er nog genoeg tijd om elkaar in de fototentoonstelling te herkennen of bij te kletsen. Niet alleen met de generatie genoten, maar de oudste deelnemer van 88 jaar oud vond het ook leuk om van de nieuwste leiding van net 18 te horen hoe het nu gaat en hem te vertellen hoe zij het vroeger aanpakten. Al met al een meer dan geslaagde middag en volgens velen zit er meer dan genoeg energie en toekomst in Scouting om nog jaren vooruit te kunnen en de huidige jeugd kennis te laten maken met het ‘spel van verkennen’ in een eigentijds jasje.