ALBLASSERDAM – Ouders van sportende kinderen in de gymzaal aan de Weversstraat in Alblasserdam maken zich ernstig zorgen om de hygiëne in de zaal. Afgelopen week werden er (weer) halfvolle en volle bierflesjes, een lading stof en afval in de zaal aangetroffen. Eerder dit jaar waren er ook al herhaaldelijk klachten over een vieze gymzaal. Zo lag er bloed op de grond, zat er bloed aan de muur, lagen er wc-borstels op de grond en lag er modder op de vloeren en in de zaal. “Ik maak mij als ouder ernstig zorgen. Het gaat hier om de gezondheid van onze kinderen die in het geding is,” stelt Ben de Koning, één van de ouders van de sportende kinderen.

Eigendom en exploitatie
De gymzaal aan de Weversstraat wordt door diverse scholen en verenigingen gebruikt. Het pand wordt, net als Blokweer, geëxploiteerd door Beheer Stichting Sport Alblasserdam (BSSA), maar is eigendom van de gemeente Alblasserdam.

Enorm smerig
“Kinderen moeten sporten in een enorm smerige gymzaal. Het is de vierde keer dit jaar. Afgelopen week moesten we weer de vloeren dweilen voordat er gesport kon worden. Uiteindelijk is het kind hiervan de dupe. De stichting ‘Jamaarik’ zet zich in voor kinderen die net wat meer aandacht nodig hebben. Door dit soort nalatigheid gaan ouders zeggen: ‘mijn kind mag daar niet meer sporten’. Daarmee is niet alleen ‘Jamaarik’ gedupeerd, maar ook het kind zelf. Dit kan zo niet langer. Er moet wat gebeuren,” aldus De Koning.

Kan echt niet
Wethouder Arjan Kraijo laat weten de situatie onacceptabel te vinden en dat de vervuiler moet gaan betalen. “Dit kan echt niet. We hebben inmiddels een goed gesprek in een goede sfeer gehad met alle gebruikers. Aan de gebruikers is gevraagd om de rommel die wordt achtergelaten zelf op te ruimen. Als iemand zich daar niet aan houdt, wordt de zaal op kosten van de vervuiler schoongemaakt. De zaal wordt nu al regelmatig schoongemaakt door de BSSA, maar die kan natuurlijk niet ieder uur van de dag controleren of het schoon is.”

Modderbende
Beheerder Ad van ‘t Hof van de BSSA betreurt het dat de zaal regelmatig vies wordt achtergelaten. “Waar ik op dit moment ontzettend veel last van heb, zijn de scholen. Die zitten er elke dag in en er wordt met normale schoenen binnengelopen. Vanmorgen was het weer éne modderbende. Ik heb gezegd dat we gaan overwegen om extra kosten in rekening te brengen en dat de vervuiler gaat betalen. We maken het zaaltje iedere maandag, woensdag en vrijdag van 06.00 tot 08.30 uur schoon. Vroeger was dat één keer in de week.”

Hoogste boom
Van ’t Hof vervolgt: “We hebben er zelfs trekkers en een veger en blik neergezet, maar ze zijn te bedonderd om het te gebruiken. Het wordt zelfs mee naar huis genomen. Dat zijn negatieve dingen die je niet moet hebben. Het is jammer dat het zo moet met elkaar. De komende weken worden er vier à vijf steekproeven gedaan. Bespeur ik iets, dan hangen ze aan de hoogste boom. Sorry, het is niet anders. Ik maak nu af en toe meer schoon in die paar vierkante meter bij de Weversstraat dan in Blokweer. Dat is niet de bedoeling.”

Naar
Op Twitter schrijft Margreet AlinghPrins: “Kinderen Jamaarik sporten middenin vuil. Gymzaal Weversstraat weer smerig. Wie neemt het voor deze kinderen op?” Wethouder Peter Verheij reageert met: “Vervelend, we nemen het op met de sportstichting. Wethouder Dorien Zandvliet schrijft: “Wat naar weer. Ziet er inderdaad niet goed uit. Ga er achteraan!”