ALBLASSERDAM – Op het industrieterrein bij de Wattstraat en de Edisonweg in Alblasserdam worden deze week zestien stalen, met beton gevulde palen geplaatst. Dit wordt gedaan in opdracht van de gemeente Alblasserdam. De palen zijn bedoeld om de plantenbakken langs de weg te beschermen. De betonnen randen om de bakken werden namelijk zeer regelmatig stuk gereden door vrachtverkeer. De maatregel kost ongeveer 17.000 euro. 

Terwijl een deel van de palen nog gezet moet worden, zijn er dinsdag en woensdag 14 december 2016 al vier palen beschadigd doordat vrachtwagens de objecten hebben geraakt tijdens het nemen van de bochten.

Oplossing
“Ieder weldenkend mens weet dat dit niet werkt. Zeker niet op deze manier,” laat het bedrijf HeartForCars, gevestigd aan de Edisonweg en met uitzicht op de palen, via Twitter weten. De gemeente Alblasserdam antwoordt: “De oplossing is bedacht met bedrijven. Het probleem is niet de draaicirkel, maar de gekozen route. Het is aan bedrijven om hun klanten en leveranciers te wijzen op de juiste route via Wensveenrotonde en ventweg.” HeartForCars reageert met: “Niemand gezien voor dat advies. De rijroute had beïnvloed kunnen worden door de inrichting van de weg.”

Stevige constructie
De komende dagen wordt ook de rest van de palen geplaatst. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van een stevige constructie. “Het gaat om stalen palen, gevuld met beton, in beton gegoten die ook nog eens ondergronds aan elkaar vast zijn gelast. Dus wat dat betreft is het een hele stevige constructie. De paal die nu geraakt is door een vrachtwagen, zat nog niet vast gelast. Dat gaan we nog doen,” zo laat woordvoerster Ilona Binnerts van de gemeente Alblasserdam weten. De ontstane schade aan de palen lijkt volgens Binnerts mee te vallen: “De palen zelf zijn niet kapot, maar de stickers zijn beschadigd. Die zullen vervangen worden.”

Open
Hak BV, die de obstakels in de grond plaatst, zal de komende week bij de geplaatste palen ter hoogte van autobedrijf Sels het straatwerk weer open halen om een stalen, ondergrondse constructie aanbrengen. Dit moet voorkomen dat de palen scheef gaan staan als ze geraakt worden.

Verantwoordelijk
De gemeentewoordvoerster benadrukt dat de chauffeur verantwoordelijk blijft voor het rijden van schade: “Het blijft de verantwoordelijkheid van een chauffeur om een bocht goed te nemen. Als je twijfelt, neem je eerst de rotonde en pak je de bocht vanaf de andere kant.”