ALBLASSERDAM – De gemeente Alblasserdam wil haar inwoners actief betrekken bij het opstellen van het veiligheidsbeleid voor de komende vier jaar. In de afgelopen weken zijn vijf stellingen gepresenteerd. De stellingen zijn bedacht / opgesteld vanuit de gemeente. “We willen hiermee onderzoeken wat er bij de Alblasserdammers leeft en wat men belangrijk vindt. Zo kunnen de inwoners een bijdrage leveren aan het nieuwe veiligheidsbeleid voor Alblasserdam,” aldus een woordvoerster van de gemeente.

Alblasserdammers werden uitgenodigd om te stemmen en te reageren op de stellingen. Vandaag de vijfde en daarmee laatste stelling.

Tijden
Deze laatste stelling gaat over het vrijgeven van de sluitingstijden van de horeca. In Alblasserdam gelden voor horeca-inrichtingen vaste sluitingstijden. De horecagelegenheden moeten van maandag tot en met vrijdag tussen 01.00 en 06.00 uur gesloten zijn. En zaterdag en zondag tussen 02.00 uur en 06.00 uur.

Burgemeester
Twee maanden geleden meldde burgemeester Jaap Paans
dat hij de gemeenteraad gaat proberen mee te krijgen om tot een harmonisatie van de sluitingstijden met direct omliggende gemeenten te komen: “Daarbij kijken we onder meer naar hoe we met uitzonderingen omgaan. Bijvoorbeeld om horecagelegenheden wat langer open te laten, zodat de uitloop van de horecanacht beter gespreid kan worden. Dit thema zal in de gemeenteraad niet gemakkelijk worden opgepikt. We zullen daar dus echt discussie met elkaar over moeten voeren. Maar ik wil me er hard voor maken om te kijken hoe we daar met de horecaondernemers, de politie en de gemeenteraad tot nieuwe, en misschien al bestaande, inzichten kunnen komen.”

Stelling 5 – Horeca in Alblasserdam voorkomt overlast en verveling op straat. Als sluitingstijden vrij worden gegeven in de horeca is er minder overlast.

Motivatie van gemeente bij de vijfde stelling: Het uitgaansleven in ons centrum kent een zeer lange traditie. De sluitingstijden zijn in het verleden nooit vrij gegeven. Ervaringen in andere gemeenten met het vrijgeven van sluitingstijden zijn positief om overlast terug te dringen.

Uitslag van de stemming:
Er is 1028 keer gestemd. 491 mensen zijn het met de stelling eens. 537 mensen zijn het niet met de stelling eens.

De politie moet zo nu en dan ingrijpen bij overlast / geweld op de Dam (uitgaansgebied) in Alblasserdam.