ALBLASSERDAM – De plaatselijke werkgroep Tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft een nieuwe fototentoonstelling samengesteld. De nieuwe foto-expositie gaat over ‘80 jaar Scouting Alblasserdam’. De foto’s kunnen vanaf maandag 19 december 2016 worden bekeken in de bibliotheek aan de Ieplaan 2 in Alblasserdam.

In 1907 organiseerde Lord Baden-Powell een kamp op Brownsea Island (Engeland). Zijn idee was jongens zelfstandigheid bij te brengen op een spelende manier. Het werd een enorm succes en de scoutingorganisatie was geboren. Toen Lord Baden-Powell drie jaar later een bezoek bracht aan Nederland, werden ook hier de eerste groepen opgericht onder de naam: Padvinders. In 1936 nam de Rotterdamse padvinder Andries Doedeijns het voortouw om in Kinderdijk een nieuwe groep (Louis Wesselsgroep) te gaan starten en op 16 december van hetzelfde jaar was de oprichting officieel een feit. De eerste bijeenkomsten werden gehouden in de ‘School met de Klok’. Na de oorlog nemen de jongens hun intrek in ’t Fort aan de Lange Steeg. Voor de welpen werd in het park Huis te Kinderdijk een nieuw onderkomen gebouwd. Sinds 2008 hebben alle groepen een onderkomen achter de flats bij de Savornin Lohmanweg. De naam is nu ook veranderd van padvinderij in Scouting.

De fototentoonstelling toont de verschillende groepen door de jaren heen en hun activiteiten. De tentoonstelling kan in de bibliotheek worden bezichtigd tot eind februari 2017.