ALBLASSERDAM – Deze week werd een 71-jarige, slechtziende vrouw uit Alblasserdam van haar portemonnee bestolen bij de ingang van de Hema aan het Cortgene in Alblasserdam. De daders, twee vrouwen van vermoedelijk Roemeense afkomst, lopen nog vrij rond en de camerabeelden van de zakkenrollerij worden vooralsnog niet vrijgegeven. “Ik wil zo graag dat die twee gepakt worden. Ik snap niet dat zij zo hun boterham willen verdienen,” vertelt slachtoffer Philomeen.

Lijstje
De zakkenrollerij heeft veel impact op de vrouw, die vijf jaar geleden door een beroerte zeventig procent van haar zicht verloor. Ook privé had zij de nodige zorgen. Desondanks probeert de Alblasserdamse de zonnige kant van het leven in te zien. “ Voor mezelf heb ik een lijstje gemaakt met alle fijne dingen die ik nog heb. Ik heb twee lieve kinderen, ik heb warmte, ik heb eten, ik leef in een vrij land waar vrede is èn ik heb er van geleerd. Dat lijstje hangt naast de spiegel, zodat ik daar iedere morgen naar kan kijken. Het is belangrijk om de dag van morgen niet te beginnen met de scherven van gisteren.”

Jas met veel bont
De twee vrouwen gingen volgens Philomeen geraffineerd te werk. “Ik stak met mijn rollator vanaf het gemeentehuis over naar de Zeeman. Daar keek ik buiten in de bakken. Naast mij stond een vrouw met een opvallende zandkleurige jas met heel veel bont. Ik denk dat er wel zes meter bont aan zat. Het leek op een jas uit een oude Russische film. De vrouw zelf had een heel fijn, Slavisch ‘Maria Madonna’ gezichtje en donkerblond haar in een knot op haar hoofd. We keken elkaar aan, maar zeiden niets. Waarschijnlijk zag zij op dat moment mijn portemonnee in mijn tas zitten. De vrouw zei vervolgens iets tegen een andere vrouw die even verderop stond. Dit was in het Roemeens. Ik herkende de taal en de klanken. Wat ze zei, weet ik helaas niet.”

Blindenstok
De 71-jarige vervolgt: “Ik liep door naar de Hema om daar een kopje koffie te gaan drinken. Bij de ingang botste de ‘bontvrouw’, ik schat haar tussen de 35 en 40 jaar oud, heel zacht tegen me aan. Dat ging zo zacht, dat het niet eens een botsing genoemd mag worden. Op het moment dat het gebeurde, wist ik eigenlijk al dat het foute boel was. Toch wilde ik er zeker van zijn en voelde in de vakjes van mijn tas. Toen ik zeker wist dat mijn portemonnee gerold was, heb ik mijn blindenstok uitgeklapt en omhoog gestoken. Het personeel van de Hema schoot me te hulp en de politie werd gebeld. De daders waren inmiddels al uit het zicht verdwenen. Ik denk dat ze richting Landvast zijn gelopen.”

Camerabeelden
Het is tot nu toe niet gelukt om het duo op te sporen. Wel zijn er camerabeelden, waarop de twee verdachten goed te zien zijn. Ook de manier waarop het gebeurt, is duidelijk in beeld. De beelden worden echter (nog) niet vrijgegeven. Het Openbaar Ministerie, de politie en de Hema zijn benaderd, maar geven aan gebonden te zijn aan de wettelijke regels die hiervoor gelden. Woordvoerder Wim Erkelens van de politie vertelt: “Als we de beelden officieel opvragen, moeten we die eerst intern aan de collega’s tonen om te zien of er een herkenning is. Daarna gaan we met het Openbaar Ministerie in gesprek om te zien of de beelden eventueel naar buiten kunnen. Dat is nu in ieder geval nog niet zo.” Een woordvoerder van het OM vult aan: “Het tonen van de beelden aan de hele wereld, is een zwaar opsporingsmiddel. Dat middel moet wel in verhouding staan tot het misdrijf. Officieren van justitie zijn daarom bij dit soort lichtere vergrijpen niet zo happig op het publiceren van de beelden. Wellicht kunnen de beelden, als ze van goede kwaliteit zijn, op een later moment nog wel vertoond worden in Bureau Rijnmond.”

Rotwijf
Philomeen geeft aan zelf geen problemen te hebben met de eventuele publicatie van de beelden. “Ik wil dat dat rotwijf gepakt wordt, want anders gaat dit gewoon door. Dit mag niet nog een keer gebeuren. Het is een smerige rotstreek. Ik heb gehuild bij de Hema, maar ooit huilt zij ook. Kwaad straft zichzelf.”

Lieve reacties
De reacties onder het artikel op Alblasserdamsnieuws.nl doen Philomeen goed. “Die reacties van al die lieve mensen die met me meevoelen, dat doet me zo’n goed. Die reacties zijn zó mooi. Het is net een crème; een zalf. En sommige reacties zijn dan wel bijna racistisch, maar ik snap het wel: die worden uit boosheid geschreven. Ook ik heb de dader uitgemaakt voor rotwijf en sloerie.”

Image beschadigd
De Alblasserdamse heeft het in de afgelopen jaren niet makkelijk gehad en had privé het nodige te verstouwen. Inmiddels heeft zij weer een eigen huisje, ingericht met spullen van de kringloopwinkel. “Het ontbreekt me aan niets, ik maak alles zelf en ik ben tevreden met wat ik heb. Toch doet dit wel wat met me en eigenlijk kan ik het er niet bij hebben. Die teef heeft mijn ‘image’ beschadigd. Ik dacht: ‘dat zal mij nooit gebeuren’ en toch gebeurde het. Wie zal ze morgen weer belazeren? Ik voel me door dit gespuis onveilig op straat.”

40 euro
In de gerolde portemonnee zat ongeveer veertig euro, een klein gouden horloge en een foto. Tips over de zakkenrollerij zijn nog steeds welkom bij de politie via het nummer 0900-8844.

Tekst en foto: Peter Stam.

Lezer ‘Tronc’ stelt voor om een leuk kerstpakket of geldbedrag aan mevrouw te geven. Wie hieraan mee wil werken, kan tot 20 december een financiële bijdrage overmaken naar het rekeningnummer NL35INGB0004983832, tnv Alblasserdamsnieuws.nl onder vermelding van het woord ‘Philomeen’. Eventuele leuke andere ideeën zijn per mail welkom via info@alblasserdamsnieuws.nl