grote-kerk-alblasserdam-mediumALBLASSERDAM – Dominee Rob van Mourik is zondag 4 december 2016 bevestigd als predikant van de hervormde gemeente, wijk1 in de Grote Kerk in Alblasserdam. Van Mourik volgt dominee Frans Hoek op, die van 2009 tot begin 2016 de gemeente in Alblasserdam diende en onlangs vertrok naar Schoonhoven. Dominee Van Mourik werd zondag, namens de gemeente Alblasserdam, welkom geheten door burgemeester Jaap Paans.

Zeer ervaren
“Kort na het bekend worden van de uitkomst van het beroepingswerk, werd mij duidelijk dat uw gemeente zich mocht verheugen op het aantreden van een zeer ervaren kandidaat. Een dominee die na 29 jaar actief geweest te zijn, zijn nieuwe roeping in Alblasserdam aanvaardt. Uw zesde gemeente,” sprak Paans.

Met de tijd mee
De burgemeester vervolgde: “Wat maakt dat deze dominee een beroeping aanvaardt in Alblasserdam? Al snel bleek mij, via internet, dat u mensen via de digitale weg wegwijs maakt met vragen over het geloof, geloofsbelijdenis en praktische dilemma’s in de godsdienstuitoefening. U gaat met uw tijd mee en dat past bij Alblasserdam. Hier combineren wij de moderne tijd, met de verworvenheden van onze voorvaderen. Hier wordt het geloof en het geloven in de praktijk van de moderne tijd toegepast.”

Welkom
Paans heette de dominee welkom en zei: “U kiest gemotiveerd voor Alblasserdam en de wijkgemeente 1 en die kiest gemotiveerd voor u. Een wijk van een dominee die betekenisvol invulling zal geven aan het leidmotief voor uw gemeente sinds 1585: ‘Deze Dam zal blijven staan, al blaast er een orkaan’. Namens het gemeentebestuur heet ik u van harte in ons prachtige dorp aan de Noord, de Alblas en de boezem van de Nederwaard. Een dorp met karakter, waar Hét Woord, voor velen dé leidraad is in het leven.”

Verbinding
De burgervader sloot af met de woorden: “In ons Damdorp leven we in hoge mate vreedzaam co-existent naast elkaar, maar onbekend maakt onbemind. En als burgemeester voor alle Alblasserdammers, vervul ik graag een dienstbare, verbindende rol. Voor u, voor uw gezinsleden voor uw gemeente. Namens het gemeentebestuur, maar ook als mens en als ambtsdrager, reik ik u graag de hand om nader kennis te maken om elkaar te verreiken met onze kennis, ervaringen en inzichten. Ik wens u, uw gezin, uw gemeente elkaar toe Gods zegen en liefde te mogen vinden en vast te houden. Wees welkom en geliefd in Alblasserdam. Ik wens u veel geluk.”

Preek
Na de toespraak door de burgemeester, werd dominee Van Mourik toegesproken door dominee Hans van Walsum namens de classis en de werkgemeenschap van predikanten en door diaken Bas namens de kerkenraad en de wijkgemeente. Vervolgens werd de intredepreek gehouden.

Zesde gemeente
Van Mourik was sinds 2009 predikant in Elburg. Daarvoor stond in Meeuwen, Linschoten, Huizen en Sommelsdijk.

Foto: Erwin Vorenhout.

grote-kerk-alblasserdam-medium