img_8176-mediumALBLASSERDAM – Vier meiden uit de groepen 8 van basisscholen De Twijn en De Schalm in Alblasserdam hebben donderdagmiddag 24 november 2016 een gezellige spelletjesmiddag georganiseerd in De Alblashof. Het elfjarige viertal organiseerde de themamiddag in het kader van een wedstrijdopdracht, uitgeschreven door het nationale talentennetwerk van de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO).

De leerlingen Leonore Booiman, Roos Breedveld, Roos Hartkoorn en Doris Struis zitten in de bovenschoolse plusgroep Astrisk* van PIT. “Eerst wilden iets voor de kleuters doen, maar die hebben elke dag al leuke dingen. Toen hebben we besloten om het voor ouderen te doen. Op deze manier begrijpen de ouderen ook beter waar hun kleinkinderen het soms over hebben,” vertellen de meiden.

Logo’s
Het thema van de spellenmiddag was ‘De moderne wereld van toen en nu’. Er werden vier spellen gespeeld. Zo konden de ouderen middels een logo-bingo kennis maken met hedendaagse symbolen van onder meer Facebook, Snapchat, Google en Instagram. Maar ook logo’s die al tientallen jaren bestaan kwamen aan bod. Dit zorgde er voor dat er verhalen loskwamen over onder meer Calvé, Unox en Heineken. Verder waren er puzzels en woordzoekers.

Geweldig
De ouderen van de dagbehandeling in de Alblashof genoten zichtbaar van de activiteiten. “Het is heel leuk om te zien dat de mensen het naar hun zin hebben,” vertelde Doris Struis. “Jonge kinderen spreekt deze mensen heel erg aan. Ze doen het echt geweldig!,” vond Henriëtte Heins, verzorgende bij De Alblashof.

Lof
Ook begeleidster Marjolijn Boer was vol lof over ‘haar’ kinderen. “Ze hebben dit helemaal zelf georganiseerd en bedacht. Het achterliggende doel is dat de kinderen leren plannen, samenwerken en luisteren. Daarnaast zorgt dit voor maatschappelijk bewustzijn. Ze doen het echt leuk en goed.”

Genoten
Na anderhalf uur spelletjes spelen en praten, zat de themamiddag erop. “Jullie komen maar snel nog eens langs. We hebben echt genoten,” vertelde één van de ouderen.

Dagbehandeling
Bij de afdeling ‘dagbehandeling’ in De Alblashof komen elke werkdag zo’n vijftien ouderen die nog wel thuis wonen, maar lichamelijke of geestelijke problemen hebben. Denk daarbij aan (beginnende) dementie. “We hopen dat de gemeente, ondanks alle bezuinigingen in de zorg die eraan komen, blijft inzien hoe belangrijk deze afdeling is,” aldus verzorgende Heins.

Prijs
De vier groepachters kunnen met hun themamiddag een kleine geldprijs winnen. Als ze die prijs inderdaad in de wacht slepen, mag dit geld besteed worden aan bijvoorbeeld een dagje uit of aan spelmateriaal.

In verband met de privacy van de ouderen, staan de ouderen zelf niet op de foto. Dit op verzoek van De Alblashof.

img_8166-medium img_8168-medium img_8176-medium img_8183-medium img_8189-medium