Tewaterlating boot IHCKINDERDIJK – Scheepsbouwer IHC laat zaterdag 3 december 2016 een nieuw baggerschip te water bij de werf aan de Smitweg in Kinderdijk. Publiek is welkom om de tewaterlating van dichtbij te komen aanschouwen. De 3,500m3 grote sleephopperzuiger Minerva is het eerste baggerschip ter wereld dat is uitgerust met ‘dual fuel motoren’ en kan werken in volledige LNG-modus. Het schip is besteld door de Belgische bagger-, waterbouw- en milieugroep DEME.

Bij de dual fuel techniek wordt er gebruik gemaakt van zowel dieselolie als gas. De basis van het concept is een dieselmotor die wordt voorzien van een gasstraat, zodat beide brandstoffen naar keuze ingezet kunnen worden. LNG is aardgas. Bij -162 graden Celsius is dit vloeibaar en neemt 600 maal minder volume in beslag. De gebruikte techniek is beter voor het milieu, want het optimaliseert het brandstofverbruik.

De tewaterlatingsceremonie van de 83,5 meter lange Minerva staat gepland om 09.30 uur. De gasten worden vanaf 08.00 uur welkom geheten.

Tewaterlating boot IHC

Eén van de eerdere tewaterlatingen bij de werf in Kinderdijk.