rechtbankALBLASSERDAM – De politierechter in Dordrecht heeft een 48-jarige vrouw uit Alblasserdam veroordeeld tot een celstraf van zes weken voor winkeldiefstal. De vrouw ging volgens de rechtbank op 9 augustus, samen met een 27-jarige kennis uit Kosovo, op ‘strooptocht’ in winkels in Papendrecht en Sliedrecht. Er werden talloze artikelen uit onder meer Terstal, Big Bazar en Jysk gestolen.

De politie komt de stelende vrouwen op het spoor dankzij een alerte getuige in Sliedrecht. Gemeld wordt dat in de Leeghwaterstraat in Sliedrecht gerommeld wordt bij een Volkswagen Caddy. Volgens de getuige zouden er prijskaartjes verstopt worden in de bosjes. Bij aankomst van de politie wordt de Caddy inderdaad aangetroffen. Het voertuig blijkt bomvol te liggen met gestolen spullen. Er worden onder meer potten dagcrème, make-up artikelen, petten, sokken, ondergoed, een vestje en badjassen aangetroffen. De vrouwen worden hierop aangehouden en zitten vijf dagen vast.

Niks gedaan
De Alblasserdamse verdachte ontkent alle betrokkenheid bij de diefstallen. “Ik wil het er niet over hebben; ik heb niets gedaan,” vertelt de vrouw bij de politie en in de rechtbank. Haar ‘partner in crime’ verklaart echter wel schuldig te zijn aan de diefstallen. “Mevrouw G. R., die u kende uit de tijd dat u nog in voormalig Joegoslavië woonde, zegt dat jullie samen naar de winkels zijn geweest om te stelen. Er zijn ook camerabeelden van jullie,” houdt de officier van justitie voor. “Ik heb niks gedaan,” herhaalt de Alblasserdamse.

Grove strooptocht
Eerder dit jaar werd X. Z. uit Alblasserdam, die rondkomt van een uitkering, ook al veroordeeld voor winkeldiefstal. Toen kwam de veertiger er vanaf met een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een paar dagen. En twee jaar geleden werd de vrouw ook al veroordeeld voor stelen. De officier van justitie vertelt: “Mevrouw heeft van haar eerdere straffen niet geleerd. Het gaat hier om een grove, grove strooptocht. Ik eis tegen X. Z. zes weken gevangenisstraf plus de vier dagen gevangenisstraf die een paar maanden geleden als voorwaardelijke straf werden opgelegd, min de dagen dat de vrouw al in voorarrest heeft gezeten.”

Pech
Tegen de andere verdachte eiste het Openbaar Ministerie een celstraf van vier weken, met aftrek van de vijf dagen die de 27-jarige al in voorarrest heeft gezeten. Deze vrouw was overigens niet aanwezig bij de rechtszitting en werd daarom bij verstek veroordeeld. De Kosovaarse, die regelmatig naar Nederland komt om haar broer te bezoeken, meldde dat ze met pech bij Papendrecht was gestrand en daarom niet bij de zitting aanwezig was.

Uitspraak
De politierechter deed direct uitspraak en achtte beide vrouwen schuldig aan winkeldiefstal. “Het gaat om waanzinnig veel spullen. Ik heb al veel zaken gehad, maar heb zelden zoveel gestolen spullen in een auto zien liggen. Ik acht een gevangenisstraf passend. U was gewaarschuwd en u doet het gewoon weer. Bovendien blijft u liegen en dat neem ik u kwalijk. Ik leg u een celstraf op voor de duur van zes weken. G. R. veroordeel ik tot vier weken gevangenisstraf,” sprak de rechter.

Hoger beroep
De vrouwen hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Doen zij dit niet, is de straf definitief.

Tekst: Peter Stam, foto: archief.

rechtbank