peter-r-de-vries-over-dode-baby-mediumPAPENRECHT – Vorig jaar stierf in Papendrecht de 9 maanden oude baby Elise, vermoedelijk door mishandeling. Echter ontkennen zowel de moeder als haar vriend schuld en hierdoor heeft het Openbaar Ministerie besloten de zaak te seponeren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries noemt die beslissing ‘tenhemelschreiend’ en ‘onverteerbaar’. “Dit is zo’n zaak waarvan ik denk: daar mogen we het niet bij laten zitten,” aldus De Vries dinsdagavond 22 november 2016 in het televisieprogramma RTL Boulevard.

Artikel12-procedure
De misdaadverslaggever pleit er voor dat de familie van de overleden baby een zogenoemde artikel12-procedure start tegen het Openbaar Ministerie dat heeft besloten om de verdachten niet verder te vervolgen. Bij een dergelijke procedure wordt de zaak bekeken door het gerechtshof. Als het beklag gegrond wordt verklaard, komt de zaak alsnog voor de rechter.

Keel dichtgeknepen
Baby Elise kwam naar alle waarschijnlijkheid door geweld om het leven. Dit gebeurde op maandag 5 oktober 2015. Op het moment van de vermoedelijke mishandeling waren de moeder en de stiefvader van het kind in de betreffende woning aan de Stellingmolen in Papendrecht aanwezig. De opa van het meisje vertelde dinsdag bij RTL: “De keel is dichtgeknepen of dichtgesnoerd. Toen dat gebeurde waren er maar twee mensen in huis en allebei zwijgen ze, maar wij laten het hier niet bij zitten,” aldus grootvader Ad Smit.

Tenhemelschreiend
Peter R. de Vries vertelde: “Ik wist niet wat ik hoorde toen ik werd benaderd door de familie. Dit is echt tenhemelschreiend. Het kind is behoorlijk mishandeld, zo blijkt uit het sectierapport. Eén van de twee moet het gedaan hebben, maar het lukt justitie niet om te bewijzen wie van de twee het is. Dit is aan de nabestaanden niet uit te leggen.”

Verbijsterend
De misdaadverslaggever benadrukte dat politie en justitie er alles aan gedaan hebben om de waarheid boven tafel te krijgen. De Vries: “Er is bijvoorbeeld afluisterapparatuur in het huis van die twee opgehangen, in de hoop dat ze over de zaak zouden gaan praten op een moment dat ze dachten alleen te zijn. Het gekke is dat die twee niet één keer over de dood van de baby hebben gepraat. Dat is verbijsterend. Ook toen ze eenmaal gearresteerd waren, zijn ze afgeluisterd. Ook dat heeft niets opgeleverd. Politie en justitie moeten dus met lede ogen aanzien dat ze niet tot een zaak kunnen komen. Allebei veroordelen gaat niet, want als de één echt van niets weet, kun je de ander niet meeslepen in de veroordeling.”

Onderste steen
Het Openbaar Ministerie bij monde van Katja van der Maas laat weten niet anders te kunnen dan de zaak te seponeren: “Vanwege gebrek aan bewijs kunnen we niet vaststellen wie het letsel heeft toegebracht. Dat is absoluut frustrerend. Zeker in dit soort zaken wil iedereen de onderste steen boven hebben.”

Beeld: RTL Boulevard.