geiten kinderboerderij alblasserdamALBLASSERDAM – Kinderboerderij De Plantage in Alblasserdam is tot nader order gesloten. Dat is woensdagavond 16 november 2016 besloten. De sluiting is een gevolg van de verscherpte richtlijnen die het Rijk heeft ingesteld om de verspreiding van het vogelgriepvirus H5N8 te voorkomen. De vrijwilligers en stagiaires die actief zijn bij de kinderboerderij krijgen donderdag per mail nadere uitleg over het besluit. “We waren er al bang voor, maar we moeten er nu echt aan geloven. We hopen op jullie begrip,” aldus De Plantage op Facebook.

Dinsdag werd al besloten dat het voeren van de dieren voorlopig verboden zou worden. Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte maandag bekend dat er  aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. De aanvullende maatregelen worden uit voorzorg genomen nadat pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus H5N8. De getroffen landen hebben maatregelen genomen, zoals het ruimen van de vogels en de instelling van een vervoersverbod. Uit analyse van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is gebleken dat er geen risicovolle transporten vanuit deze regio’s naar Nederland hebben plaatsgevonden.

Vervelend maar noodzakelijk
De maatregelen zijn vervelend maar noodzakelijk, zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC tegenover RTV Rijmond. Het virus kan volgens Kuiken veel problemen opleveren als vogels bij pluimveebedrijven ziek worden. Het type H5N8 is volgens de viroloog ‘heel ernstig’ voor onder meer kippen en kalkoenen. “Daar kan het aanleiding geven tot veel ziekte en sterfte.” Bij wilde vogelsoorten verschilt het beeld. Sommige soorten zijn gevoeliger dan anderen.

Muteren
Hoewel mensen nog niet zijn besmet met H5N8, roept de arts iedereen op voorzichtig te zijn. Virussen kunnen muteren waardoor mensen alsnog ziek kunnen worden. “Mocht je in aanraking komen met een zieke eend, dan is het belangrijk je handen goed te wassen.”

geiten kinderboerderij alblasserdam