KinderboerderijALBLASSERDAM – Het is vanaf heden niet meer toegestaan om dieren te voeren bij de kinderboerderij in Alblasserdam. Ook niet met voer uit de voerautomaat. Dat meldt kinderboerderij ‘De Plantage’ dinsdagavond 15 november 2016 op Facebook. Aanleiding voor de maatregel is de uitbraak van het vogelgriepvirus H5N8. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zijn er landelijke maatregelen van kracht.

“Bezoekers mogen ook niet in contact komen met onze vogels. Dit betekent dat alleen het terras, het schoonlooppad en de hooimijt toegankelijk zijn. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat de wilde eenden wegblijven bij ‘De Plantage’,” zo laat de kinderboerderij weten.

Aanvullende maatregelen
Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maakte maandag bekend dat er  aanvullende maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. De aanvullende maatregelen worden uit voorzorg genomen nadat pluimveebedrijven in Hongarije, Duitsland en Oostenrijk besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus H5N8. De getroffen landen hebben maatregelen genomen, zoals het ruimen van de vogels en de instelling van een vervoersverbod. Uit analyse van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is gebleken dat er geen risicovolle transporten vanuit deze regio’s naar Nederland hebben plaatsgevonden.

Rotterdam
Bij een aantal watervogels in het recreatiepark Plaswijckpark in Rotterdam is het vogelgriep type H5N8 vastgesteld. Deze vogels zijn inmiddels gedood. De andere vogels in dit park hebben tot nu toe geen verschijnselen van vogelgriep en worden binnen gehouden. De gezondheid van deze dieren wordt in de gaten gehouden.

Vervelend maar noodzakelijk
De maatregelen zijn vervelend maar noodzakelijk, zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC tegenover RTV Rijmond. Het virus kan volgens Kuiken veel problemen opleveren als vogels bij pluimveebedrijven ziek worden. Het type H5N8 is volgens de viroloog ‘heel ernstig’ voor onder meer kippen en kalkoenen. “Daar kan het aanleiding geven tot veel ziekte en sterfte.” Bij wilde vogelsoorten verschilt het beeld. Sommige soorten zijn gevoeliger dan anderen.

Muteren
Hoewel mensen nog niet zijn besmet met H5N8, roept de arts iedereen op voorzichtig te zijn. Virussen kunnen muteren waardoor mensen alsnog ziek kunnen worden. “Mocht je in aanraking komen met een zieke eend, dan is het belangrijk je handen goed te wassen.”

Kinderboerderij