2016-11-05-10-57-22-mediumALBLASSERDAM – Atletiek Vereniging A.A.A. was afgelopen weekend sterk vertegenwoordigd in alle leeftijdscategorieën tijdens de eerste crosscompetitiewedstrijd uit de jaarlijkse serie van STARD (Stichting Atletiek Regio Dordrecht).

Nu de herfst z’n intrede volop heeft gedaan, gaan de atleten zich richten op het klassieke winteronderdeel; de veldloopcompetitie. De kinderen verlaten het “comfort” van de atletiekbaan. Dit vraagt andere vaardigheden. De loopomstandigheden zullen elke wedstrijd, onder andere door de weersomstandigheden, verschillen. Ze moeten nu over onverharde paden, zoals gras, bos en door plassen heen, hun loop zorgvuldig kiezen en opbouwen. De meeste kinderen hebben daarom speciale spikes aangeschaft om meer grip op de ondergrond te behouden.

 De trainers van A.A.A. hebben 29 kinderen kunnen enthousiasmeren om dit jaar mee te doen aan de crosscompetitie. Het hoogste aantal sinds jaren. Vooral de nieuwe kinderen; Amy Verboom, Elin Groenendijk, Linne van Harten, Jessy Visser, Jordy van Leeuwen, Lieke Boshuizen, Isabel Hartsuiker, Dave Stokvis, Saskia Atkari, Yarah van der Aar en Maarten Mulder waren gezond gespannen voor hetgeen hen te wachten stond. Moe gestreden maar zeker voldaan hebben zij allemaal een keurig resultaat neergezet. Nu de kop er af is, kunnen zij de komende vier wedstrijden ontspannen hun race lopen. De overige atleten van A.A.A. hebben ook aan de concurrerende verenigingen laten zien, dat ze niet stil hebben gezeten na de zomervakantie. Tot aan de finish werd er flink gestreden. De eindklassering wordt over vier van de vijf wedstrijden berekend.

De kinderen starten in hun eigen categorie, dat wil zeggen: op leeftijd ingedeeld en jongens en meisjes apart. “We leren de kinderen ook om elkaar tijdens de race aan te moedigen. We merken dat dit de saamhorigheid bevordert. Zo kan een individuele sport toch bijdragen aan het “wij” gevoel”; aldus wedstrijd coördinatrice Jolanda Leeman.

Eigen Niveau
De trainers zien dat de energie die in de trainingsopbouw is gestoken zijn vruchten afwerpt. “Veel van onze atleten hebben dit weekend een mooi resultaat na de eerste wedstrijd. Het plezier in het trainen staat voorop. De kinderen aansporen om hun eigen grenzen te verleggen, is een tweede uitgangspunt. Dat dit concept werkt, blijkt wel uit de hoge opkomst de afgelopen maanden” aldus trainster Marleen van Det-Plaisier. “De kinderen zitten tegenwoordig al veel binnen daarom vinden ze het heerlijk om lekker twee keer in de week een uur buiten afwisselend te trainen.”

Nu iedereen de smaak te pakken heeft, wordt alweer vooruit gekeken naar de volgende cross die op 26 november in Oud Beijerland op het programma staat. Meer informatie over inschrijvingen, trainingen en de wedstrijden: www.aaa-atletiek.nl.

Tekst en foto’s: Atletiekvereniging Alblasserdam.

2016-11-05-10-57-22-medium