scheldepleinALBLASSERDAM – De gemeenteraad van Alblasserdam heeft deze week ingestemd met het plan om het Scheldeplein een flinke opknapbeurt te geven. Hiervoor werd 799.000 euro beschikbaar besteld. Als extra optie kon de gemeenteraad kiezen voor een ‘waterpartij’ in de vorm van een fontein op het plein. De gemeenteraad vond deze optie echter veel te duur en niet passend. Wel werd ingestemd met het beschikbaar stellen van 50.000 euro voor een speeltoestel. Daarnaast komt er, als het aan de raad ligt, een (gratis) watertappunt van drinkwaterbedrijf Oasen.

De komende weken wordt er een bestek gemaakt en wordt het werk aanbesteed. De gemeente verwacht dat in maart 2017 gestart kan worden met de werkzaamheden. Als alles goed gaat, kan het Scheldeplein vier maanden later feestelijk heropend worden. In september volgt dan nog de nieuwe aanplanting.

Eenrichtingsverkeer
Voor 799.000 euro krijgt het Scheldeplein nieuwe sierbestrating, ‘groen’, duurzaam straatmeubilair (banken, fietsenrekken en verlichting) en een viertal ondergrondse afvalcontainers. Het nieuwe plein bestaat uit een grote cirkel voor onder andere markt en evenementen en een kleinere cirkel als verblijfsplek. Verder voorziet het definitief ontwerp in eenrichtingsverkeer vanuit de Rijnstraat en voldoende parkeerplaatsen tegenover de winkels, langs de Maasstraat en aan de achterzijde van de winkels.

Speeltoestel in plaats van fontein
Als extra optie kon de gemeenteraad kiezen voor een ‘waterpartij’ in de vorm van een fontein op het plein. Deze optie zou in eerste instantie 238.000 euro extra kosten. Later werd dit voorstel door het college van B&W aangepast naar een waterpartij van 150.000 euro, maar ook dat vonden veel raadsleden te veel geld. In plaats van een fontein, werd er gekozen voor een speelelement. Het kernteam ‘herinrichting Scheldeplein’ werkt de keuze van een speeltoestel nader uit.

Samenwerking
Het ontwerp voor het nieuwe Scheldeplein is in samenwerking met bewoners, winkeliers, de Ichthuskerk en (toekomstige) gebruikers van het Scheldeplein tot stand gekomen. De gemeenteraad complimenteerde alle betrokken partijen voor het meedenken.

Foto: Gemeente Alblasserdam.

scheldeplein