img_6132b-mediumALBLASSERDAM – Een tiental vrijwilligers is zaterdag 5 november 2016 begonnen met het opknappen en onderhouden van de griend langs de Blokweerweg in Alblasserdam. Uitgerust met een zaag, hiep (soort hakmes) en snoeischaar gingen de deelnemers rond 08.30 uur aan de slag. Er werden onder meer wilgen geknot, houtrillen gemaakt en bramen verwijderd. De werkzaterdag werd georganiseerd door de Stichting de Groene Long. Tot en met maart vinden dergelijke werkzaterdagen om de drie weken plaats. Extra deelnemers zijn welkom.

“Ik ben nu 76 jaar en dan zie je wel in hoe belangrijk het is om de natuur te helpen. Als we niets doen, verwildert het en staan er binnen vijf jaar nieuwe woningen. De grond is eigendom van een projectontwikkelaar. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon goed voor je om in de natuur bezig te zijn,” vertelt vrijwilliger Gerrit Mollema (76) terwijl hij samen met Hielke de Looff (11) bezig is met het in stukken zagen van essenhout.

Groene Long
Het gebied tussen de Touwbaan en de Blokweerweg is onderdeel van de zogenoemde ‘groene long’ van Alblasserdam. Stichting de Groene Long wil graag dat de griend behouden blijft. Klaas Boon, bestuurslid van deze stichting vertelt: “Dit is een unieke griend, midden in de bebouwde kom. Ik vind het belangrijk dat dit stuk natuur in oude glorie wordt hersteld. Er staan hier veel knotwilgen. In deze wilgen leven wel 300 tot 400 organismen. Ook de houtrillen (stapels met takken, red.) die we maken zijn goed voor de natuur. Er zitten allerlei vogels, spinnen en muizen in die ook weer andere dieren zoals uilen aantrekken.”

Onderhoud
In de afgelopen drie jaar werd er hard gewerkt aan achterstallig onderhoud in de griend. “Dit jaar starten we met het ‘standaardonderhoud’. Ook dat is nog steeds een uitdagende klus waarbij we alle vrijwilligers graag weer bij willen hebben,” aldus Cees van Leeuwen, secretaris van de Groene Long.

Werkzaterdagen en meehelpen
Om de drie weken gaan de vrijwilligers de komende tijd in de griend en in Park Huis te Kinderdijk aan de slag. De werkzaterdagen starten rond 08.30 uur. Rond 10.30 uur wordt er een koffiepauze gehouden en rond 12.30 uur wordt de dag afgesloten met broodjes en een kop soep. De volgende werkzaterdagen zijn op 26 november, 17 december, 7 januari, 28 januari, 18 februari en 11 maart. Mensen die mee willen helpen zijn van harte welkom. Zij kunnen zich rond 08.30 uur verzamelen bij het hek aan de Blokweerweg. Na de koffie volgt voorlichting en uitleg over de werkzaamheden.

Sponsor
De Groene Long krijgt voor het onderhoud van de griend een kleine vergoeding van de eigenaar. Het gereedschap dat wordt gebruikt, wordt gesponsord door Verkuil & Moree.

Website
Meer informatie over de stichting en de werkzaterdagen is te vinden op groenelongalblasserdam.nl

Tekst en foto’s: Peter Stam.

img_6132b-medium

Gerrit Mollema (76) (oudste deelnemer) en Hielke de Looff (11) (jongste deelnemer) zagen een stuk essenhout door midden.

img_6259-medium

Stichtingvoorzitter Nel de Vries is ook van de partij en knipt de bramen weg.

Een hiep.

Een hiep.

img_6161-medium img_6194-medium img_6208-medium img_6233-medium img_6279-medium img_6321-medium img_6322-medium img_6327-medium img_6338-medium img_6345-medium