img_5467-mediumALBLASSERDAM – De haakmarathon die zaterdag 29 oktober 2016 ter ere van het 1-jarig bestaan van ‘Troostdekentje ZHZ’ werd gehouden in Landvast in Alblasserdam, is een daverend succes geworden. De marathon ging om 09.30 uur van start en eindigde, na 42 kwartier haken, rond 20.00 uur. Minstens 150 mensen deden mee. Aan het einde van de dag bleken er maar liefst 572 ‘lapjes’ gemaakt te zijn. Daarvan zijn ongeveer elf grote ‘troostdekens’ te maken voor zieke kinderen.

Druk
Er kon zaterdag letterlijk over de koppen gelopen worden, zo druk was het de hele dag door in de Panoramazaal in Landvast. Op sommige momenten was het zelfs zo druk dat een aantal hakers buiten de zaal aan de slag moest. “Echt super leuk dat er zoveel mensen zijn gekomen. Ik had eerlijk gezegd op minder dan de helft van het aantal deelnemers gerekend,” vertelt Alblasserdammer en organisator Hannie Boer opgetogen.

Lapjes
De deelnemers gingen met een haaknaald en een bol wol aan de slag. Sommigen bleven de hele dag. Anderen kwamen even langs. Het was de bedoeling dat er lapjes van vijftien bij vijftien centimeter gehaakt zouden worden. Deze lapjes worden vervolgens weer aan elkaar gemaakt, zodat ze uiteindelijk een deken vormen: een ‘troostdeken’.

Groot succes
“Het was een groot succes. We zijn ook erg blij met alle mensen en bedrijven die geld, wol en eten en drinken hebben gesponsord. Het is het overwegen waard om volgend jaar weer een marathon te organiseren,” aldus Boer, die samen met acht anderen de marathon organiseerde.

Troostdekentje ZHZ
Onder de naam ‘Troostdekentje Zuid-Holland-Zuid’ haken sinds vorig jaar tientallen vrouwen uit de regio knuffels en dekens voor zieke kinderen. De oprichters van de haakgroep zijn Hannie Boer uit Alblasserdam en Claudia Borgman uit Dordrecht. Zij kwamen op Facebook met elkaar in contact via een haakgroep uit Almelo en besloten eenzelfde groep te starten in deze regio. Dat blijkt inmiddels een groot succes te zijn. Troostdekentje ZHZ heeft al bijna 600 leden. In het afgelopen jaar werden er 400 dekentjes, 360 knuffels en 210 zorgenvriendjes gemaakt en uitgedeeld aan zieke kinderen.

Contact
De dekens worden gemaakt voor kinderen die niet onbezorgd kind kunnen zijn, in de hoop dat het hen troost biedt. Wie een kind heeft of kent dat een dekentje of knuffel kan gebruiken, kan per mail contact opnemen via hettroostdekentjezhz@gmail.com. Binnenkort worden er weer troostdekentjes uitgedeeld bij ‘Logeerhuis Bijzonder’ en aan kinderen die revalideren in Rijndam.

Geld en wol
Om het project verder uit te laten groeien en nog meer kinderen blij te maken met een deken of knuffel, zijn donaties in de vorm van wol of geld nog steeds meer dan welkom. Contact hierover kan via bovengenoemd e-mailadres. Wie mee wil haken voor zieke kinderen, kan zich via deze Facebookpagina aanmelden.

Tekst en foto’s: Peter Stam.

img_5432-medium img_5436-medium img_5441-medium img_5443-medium img_5444-medium img_5447-medium img_5451-medium img_5453-medium img_5464-medium img_5467-medium img_5469-medium img_5473-medium img_5476-medium img_5484-medium img_5485-medium img_5491-medium img_5495-medium